Baas ‘internationale criminele organisatie’ Wagner ‘spuugt’ op nieuwe Amerikaanse sancties
Jevgeni Prigozjin, de baas van de schimmige Russische Wagner Group, ‘spuugt’ naar eigen zeggen op het besluit van het Amerikaanse ministerie van Financiën om zijn organisatie tot een ‘internationale criminele organisatie’ te verklaren. Desalniettemin wordt zijn huurlingenorganisatie geraakt door de sancties die daaraan vastzitten.
Zes personen en twaalf bedrijven die volgens Washington banden onderhouden met Wagner en met oprichter en baas Prigozjin - zelf een voormalig kok van president Vladimir Poetin - kregen gisteren te maken met nieuwe sancties. Daarbij is ook Sewa Security Services, dat de belangen van de Wagner Group in Centraal-Afrika behartigt. Het Chinese bedrijf Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute - met kantoren in Peking en Luxemburg - staat nu eveneens op de lijst omdat het Rusland satellietbeelden van Oekraïne zou hebben geleverd ter ondersteuning van offensieven van Wagner.
De Russische ambassade in de Verenigde Staten noemde de nieuwe sancties vanochtend ‘absurd’ omdat het vooral buitenlandse bedrijven zou benadelen om handel te drijven met Rusland. ‘Elke nieuwe golf van economische barrières toonde de inefficiëntie en de absurditeit van deze benadering aan’, zo werd gesteld.
Volgens de Amerikanen begaat met name Wagner op grote schaal wreedheden en mensenrechtenschendingen. Dat laatste werd vorige week ook verklaard door Andrej Medvedev (26) een oud-commandant van Wagner die is overgelopen naar het Westen en asiel heeft aangevraagd in Noorwegen. Hij zou bij Wagner zijn gedeserteerd nadat hij getuige was van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen door zijn eigen manschappen in Oekraïne. Hij zou ook bewijsmateriaal daarvan hebben meegenomen.
,,De uitgebreide sancties van vandaag tegen Wagner, evenals nieuwe sancties tegen hun medewerkers en andere bedrijven die het Russische militaire complex mogelijk maken, zullen Poetins capaciteit om zijn oorlogsmachine uit te rusten beperken”, aldus de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen.
Misdadigers
Wagner, de controversiële huurlingenorganisatie, is het laatste jaar veelvuldig in het nieuws vanwege het leveren van troepen ter versterking van het Russische leger in Oekraïne. Onder de rekruten zijn veel veroordeelde misdadigers die strafvermindering krijgen als ze ermee instemmen om naar de frontlinies te worden gestuurd.
Deze verse krachten blijken vaak slecht getraind en zouden sneuvelen bij bosjes. Over voormalig kok Prigozjin gaat daarom de cynische grap dat hij in Oekraïne vooral ‘kanonnenvlees’ serveert. Eenheden van Wagner strijden al maanden in het oosten van Oekraïne en met name rond de zwaar bevochten stad Bachmoet. Prigozjin claimde daar enige successen die werden tegengesproken door de Russische legerleiding. Samen met het Russische leger zou Wagner daar inmiddels wel terreinwinst hebben geboekt.
De VS legde in 2017 voor het eerst sancties op aan Wagner, maar verscherpte deze in december vorig jaar vanwege Wagners betrokkenheid bij operaties in Oekraïne.
Volgens experts zou de Wagner Group momenteel ongeveer 50.000 mensen in Oekraïne hebben ingezet, waaronder 10.000 huurlingen en 40.000 ex-gevangenen. Zelfs het Russische ministerie van Defensie heeft wel eens ‘bedenkingen’ bij de ‘rekruteringsmethoden’ van Wagner. Er zijn diverse verslagen van wreedheden tegen de eigen troepen.
Het botert al tijden slecht tussen het reguliere Russische leger en Wagner. Recent heeft president Poetin de altijd kritische directeur van Wagner teruggefloten en de Russische legerleiding juist zijn vertrouwen gegeven. Volgens de Britse inlichtingendiensten zijn de huurlingen van de Wagner Group inmiddels wel een ‘sleutelcomponent’ in de Russische oorlogsmachine geworden.
Op de nu wederom aangescherpte sanctielijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën staan ook verschillende prominente Russische politici en zakenmensen zonder bekende banden met Wagner, waaronder de Russische vicepremier en minister van Handel en Industrie Denis Mantoerov, het hoofd van de Russische republiek Tatarstan Rustam Minnichanov, en telecommunicatiemiljardair Sergej Adoniëv.
Kijk onze video's over de oorlog in Oekraïne in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5 vragen
Komt er een nieuwe Russische aanval? Experts twijfelen nauwelijks nog
Topoverleg met de leiders van Belarus, rekrutering van Servische vrijwilligers, het plaatsen van luchtafweer op gebouwen in Moskou en nieuwe troepenopbouw in de deels al bezette regio Loehansk. Dat Rusland plannen heeft om de komende weken (of maanden) het initiatief te herpakken in de oorlog in Oekraïne, lijdt volgens waarnemers nauwelijks nog twijfel. -
Britse regering gaat bezit van lachgas verbieden
De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de Britse omroep BBC is lachgas in het Verenigd Koninkrijk een van de meest gebruikte drugs door jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. -
Italiaanse regering wil in lab gekweekt vlees verbieden
De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida garanderen zulke producten onvoldoende "kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie". -
Wie op wintersport gaat, heeft geluk: dik pak sneeuw verwacht in de Alpen
Wie deze week op wintersport gaat, heeft geluk: na een week met temperaturen boven de 15 graden, valt er maandag een dik pak sneeuw in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
Update
Wagner-huurling wacht geen deportatie uit Noorwegen: ‘Heeft moeite met veiligheidsmaatregelen’
De naar Noorwegen gevluchte ex-commandant van de Russische Wagner-groep wordt niet teruggestuurd naar zijn vaderland. Dat zegt de Noorse advocaat van Andrej Medvedev (26). Een mensenrechtenorganisatie in Rusland meldde eerder dat hij uitgezet zou worden. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?