Volledig scherm
Het jacht van zakenman Yorgen Fenech. © EPA

Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.

De aanhouding komt een dag nadat premier Joseph Muscat van Malta bekend had gemaakt amnestie te overwegen voor de afgelopen donderdag aangehouden ‘regelaar’. Hij moet dan wel tegenover een rechter alles vertellen wat hij weet en degene(n) achter de aanslag aanwijzen. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op de kritische journaliste uitvoerden. Hij had zelf om amnestie gevraagd, omdat hij vreest voor zijn leven als hij in de gevangenis belandt. 

Fenech werd tijdens een militaire actie in alle vroegte gearresteerd op zijn jacht. De hoteleigenaar en directeur van een energiecentrale zou kort na 05.00 uur 's ochtends vanuit de haven Portomaso zijn vertrokken richting Sicilië. Mogelijk werd de grond hem te heet onder de voeten. 

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Yorgen Fenech. © via REUTERS

Bomaanslag

Volledig scherm
Demonstranten tonen foto's van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia. © AFP

Onderzoeksjournaliste Galizia (53) hield een kritisch blog bij over corruptie op de eilandstaat. Een autobom maakte in oktober 2017 een einde aan haar leven. Dat leidde tot geschokte reacties en vragen over de rechtsstaat van Malta. De vermeende tussenpersoon zou volgens de krant zijn opgepakt toen de autoriteiten optraden tegen een groep die zich bezighield met witwassen.

Verschillende personen die bij de aanslag betrokken zouden zijn geweest zijn al gearresteerd en aangeklaagd voor moord. Onder hen de drie mannen die de bomaanslag zouden hebben uitgevoerd. In november vorig jaar verscheen het bericht dat de autoriteiten op Malta de organisatie achter de moord op de journaliste op het spoor waren. Het zou gaan om twee personen uit Malta.

Mysterieus bedrijf

Acht maanden voor haar dood schreef Caruana Galizia over 17 Black Limited, een mysterieus bedrijf uit Dubai. Fenech zou de eigenaar zijn van dat bedrijf. 17 Black Limited zou miljoenen hebben willen overmaken aan brievenbusbedrijven in Panama die in handen waren van leden van het kabinet van premier Muscats. Het gaat om kabinetchef Keith Schembri en minister van Energie Konrad Mizzi. De miljoenen waren steekpenningen zodat de energiecentrale van de zakenman een vergunning zou krijgen. Fenech en de twee anderen ontkenden alle betrokkenheid. 

De familie van de vermoorde journaliste heeft in een verklaring laten weten verheugd te zijn over de arrestatie van Fenech. ,,We verwachten dat de autoriteiten het onderzoek naar hetgeen onze moeder ontdekte over Fenech, Schembri en Mizzi zal voortzetten.’’