Volledig scherm
Premier Charles Michel en Gwendolyn Rutten van de Open VLD tijdens de campagne voor de verkiezingen. © BELGA

Belgen moeten voor zeven parlementen stemmen

BRUSSEL - De Belgen krijgen het zondag druk met stemmen. Ze kiezen niet alleen 21 leden voor het Europees Parlement, maar moeten ook nationaal en regionaal aan de slag. Naast een nieuwe ‘Tweede Kamer’ voor federaal België komen er verse parlementen voor Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige en Franstalige gemeenschappen. Alles bij elkaar worden er zeven parlementen gekozen. Stemmen in België is verplicht.

Alle stembureaus in het land gaan om 08.00 uur open. In bijna 70 procent van de Belgische gemeenten wordt nog met potlood en papier gestemd. Daar gaan de stemlokalen alweer om 14.00 uur dicht. In gemeenten waar elektronisch wordt gestemd, kan de kiezer tot 16.00 uur terecht. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond bekend.

Charles Michel, de voorman van de Franstalige liberalen (MR), wil graag opnieuw eerste minister van het land worden, zei hij onlangs. Die kans lijkt niet zo groot. Zijn regering viel in december en is sindsdien demissionair. MR doet het volgens peilingen ook niet heel goed in Wallonië en nog minder in Brussel. Alle signalen wijzen op grote winst voor de groenen, in het hele land.

De Wever

In Vlaanderen zit de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever gebeiteld maar Groen hijgt er de twee andere grote partijen, de christendemocraten van CD&V en de liberalen (Open VLD), in de nek. De extreme partijen halen naar verwachting ook meer stemmen binnen, zowel op rechts het Vlaams Belang als op links de communistische PVDA/PTB. De Wever heeft gezegd dat hij minister-president van Vlaanderen wil worden.

In Wallonië blijft de Parti Socialiste (PS) waarschijnlijk de grootste maar Ecolo, de zusterpartij van Groen, rukt sterk op en de PS heeft ook last van de PVDA/PTB. In Brussel wint groen vrijwel zeker.

Formeren

Na de uitslagen begint het ingewikkelde formeren van een Belgische regering. België heeft sinds de verkiezingen in 2010 met 541 dagen het wereldrecord formeren, maar de vorige keer in 2014 waren ze er ‘al’ na vijf maanden uit. De regering-Michel was een vreemde coalitie, met drie Vlaamse partijen en de MR als enige Franstalige partij. Voor het eerst sinds jaren ook zonder de machtige PS.

 1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

  Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

  Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.
 2. ‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’
  video

  ‘Politie arresteer­de twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

  Niet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28). Dat meldt de New York Times op basis van bronnen.