België voert grenscontroles in, winkels mogen onder strenge voorwaarden weer open
ANTWERPEN - België voert grenscontroles in om te controleren of mensen hun quarantaineformulieren hebben ingevuld. Dat maakte premier Alexander De Croo vrijdagavond bekend op een persconferentie, meldt HLN. Daarop werd ook bekend dat winkels - onder strenge voorwaarden - weer open mogen en dat België een vuurwerkverbod krijgt.
Delen per e-mail
Hoe de grenscontroles er precies uit gaan zien, moet nog blijken. Ze zijn er in elk geval op gericht om te bekijken of reizigers hun Passenger Locator Form hebben ingevuld. Dat formulier is verplicht voor iedereen die langer dan 48 uur in een rode zone is geweest. Heel Nederland geldt voor België als rode zone. Wie hier vandaan komt, moet in België tien dagen in quarantaine.
Als Nederlanders langer dan 48 uur in België willen verblijven, moeten ook zij een dergelijk formulier invullen. Dat kan digitaal of op een geprint document. Reizen in het algemeen wordt in België afgeraden.
Op welke schaal de grenscontroles gaan plaatsvinden en wat de gevolgen zullen zijn voor het grensverkeer met Nederland, is nog niet duidelijk. De kans is klein dat grensovergangen worden geblokkeerd, zoals in de eerste coronagolf. Nederland en België hebben een paar maanden geleden aan elkaar aangegeven dat niet meer te willen.
Winkels weer open
Niet-essentiële winkels in België mogen vanaf dinsdag 1 december weer open. Maar echt winkelen zit er voor de Belgen nog niet in. Ze mogen alleen in hun eentje naar binnen en mogen daar maximaal dertig minuten blijven. Ook musea en zwembaden mogen weer open. Kappers en andere contactberoepen blijven nog dicht.
Alle niet-essentiële winkels werden een maand geleden gesloten, omdat de coronacijfers en België maar hoger en hoger werden. De regering probeerde op deze manier het aantal contactmomenten te verkleinen. Het totaalpakket van maatregelen lijkt effect te hebben: sinds eind oktober is het aantal besmettingen in het land bijna alleen maar gedaald. Op destijds waren het gemiddeld nog 16.000 per dag, maar inmiddels zijn het er zo’n 2.500.
Kerst
Op de persconferentie werd ook meer duidelijkheid gegeven over kerst in België. Daar is lang over gediscussieerd Sommige politieke partijen pleitten ervoor om de regels één dag los te laten. Andere weigerden dat. De oplossing: alleenstaanden mogen twee mensen uitnodigen; de twee die ze al eerder aanwezen als ‘knuffelcontact'.
Voor anderen verandert er niets, zij moeten kerst in hun eigen bubbel vieren. De avondklok blijft, net als andere strenge maatregelen die een maand geleden werden doorgevoerd. Premier De Croo verwacht de eerste echte versoepelingen niet voor half januari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Australische man opgepakt na overval dierenasiel, wilde niet tien uur zonder kat
Een 44-jarige ex-militair is aangehouden nadat hij een dierenasiel in het Australische Melbourne had overvallen. De man kwam daar maandag binnen met een geweer en gekleed in een camouflage-uniform om zijn vermiste kat op te eisen. -
VIDEO Oplichting in het postduivencircuit: Duif Joe vloog zogenaamd van de VS naar Australië
Een Amerikaanse postduif die na een reis van 13.000 kilometer in Australië zou zijn gearriveerd, wordt misschien toch niet afgemaakt. De Australische autoriteiten waren van plan de duif te doden, uit angst voor besmettelijke vogelziekten. Maar duif Joe blijft voorlopig in leven, nadat een vogelorganisatie verklaarde dat het identificerende ringetje om zijn poot vals is. -
Wereldwijde kritiek op arrestatie Navalny: ‘Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden’
Wereldwijd is forse kritiek geuit op de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Jake Sullivan, de Nationaal Veiligheidsadviseur van president-elect Joe Biden, zei zondag dat Navalny ‘onmiddellijk vrijgelaten’ moet worden. Ook andere landen roepen op tot zijn vrijlating. -
Bomalarm op luchthaven Frankfurt
Een deel van de luchthaven van Frankfurt am Main is zaterdagavond uren gesloten geweest na een bomalarm. -
Ouders jongste slachtoffer aanslag Manchester ontroostbaar: ‘Saffie-Rose had gered kunnen worden’
Op 22 mei 2017 kwamen bij een zelfmoordaanslag in Manchester 22 mensen om het leven. De 22-jarige Salman Abedi blies zichzelf op toen de Manchester Arena omstreeks 22.30 uur ‘s avonds leegliep na een concert van popster Ariana Grande. De ravage was enorm. In de hal van de concertzaal stonden veel ouders te wachten om hun kinderen op te halen. Zo ook Andrew Roussos. Zijn 8-jarige dochter Saffie-Rose was het jongste slachtoffer van de bomaanslag. Jaren later blijkt dat het meisje gered had kunnen worden als de eerste hulp beter was geweest, meldt de BBC.
-
PREMIUM
Wie volgt Merkel op? De vriendelijke oom, de stijve manager, of de ‘Clooney aus Meckenheim'?
Na vier ambtstermijnen zwaait Angela Merkel komende herfst af in Duitsland én van het wereldtoneel. Zaterdag kiest haar partij, de CDU, een nieuwe voorzitter. Hij maakt grote kans ook de volgende bondskanselier te worden. -
Syrische terreurverdachte uit Sliedrecht opgepakt in Griekenland
Een Syrische asielzoeker die door Nederland wordt gezocht op verdenking van terroristische activiteiten is opgepakt in Griekenland. De 33-jarige man uit Sliedrecht zou volgens de Grieken lid zijn geweest van al-Nusra, een Syrische strijdgroep die banden heeft met al-Qaeda en zich ook schuldig zou maken aan mensensmokkel. De man wordt overgeleverd aan Nederland, meldt de Griekse politie vandaag. -
Staten VS in hoogste staat van paraatheid: angst voor geweld
Amerika houdt zijn hart vast voor de inauguratie van Joe Biden woensdag. De spanning is niet alleen voelbaar in Washington. In bijna alle staten worden overheidsgebouwen extra bewaakt. ,,Iedereen is in de hoogste staat van paraatheid”, zegt de gouverneur van Californië.