Volledig scherm
De Belgisch-Marokkaanse Abdelkader Belliraj (midden) op archiefbeeld uit 2010. © EPA

‘Belgisch-Marokkaanse terrorist al jaren in isoleercel Marokko’

Marokko houdt een voor terrorisme veroordeelde Marokkaans-Belgische man al zeker drie jaar vast in een isoleercel. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die van ,,onmenselijke’’ en ,,grievende’’ omstandigheden spreekt.

Het gaat om de tot levenslang veroordeelde Abdelkader Belliraj, die volgens justitie in Marokko de leider was van een terroristennetwerk dat aanslagen in het Noord-Afrikaanse land voorbereidde. Ook werd hij beschuldigd van het smokkelen van wapens naar Marokko. Bovendien zou hij eind jaren tachtig zes moorden hebben gepleegd in België, waar hij woonde.

Volgens Human Rights Watch liet de veroordeling van Belliraj in 2009 al te wensen over, omdat die vooral was gebaseerd op verklaringen die door middel van martelingen waren verkregen. ,,Het is erg genoeg als een man levenslang krijgt als gevolg van een gerechtelijke dwaling, maar hem jaren onder onmenselijke omstandigheden gevangen houden, is alsof je het mes nog eens draait’’, zegt Eric Goldstein van de mensenrechtenorganisatie.

Het Marokkaanse gevangeniswezen beschuldigt Human Rights Watch van het schetsen van ,,een foutief beeld van de mensenrechten in Marokko’’.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’