Volledig scherm
Archiefbeeld, namaaksigaretten. © BELGA

Belgische douane neemt recordaantal van 126 miljoen namaaksigaretten in beslag

De douane in België heeft begin deze maand in totaal meer dan 126 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Het betreft de grootste vangst ooit in België. De sigaretten zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië en hadden een nog onbekende bestemming. 

De in beslag genomen sigaretten vertegenwoordigen een geraamd bedrag van 65 miljoen euro aan ontdoken invoerrechten, accijnzen en btw. Er zijn acht personen aangehouden voor ondervraging, zo laat de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën vandaag weten. De verdachten beweren uit Turkije te komen, maar kunnen zich voor zover bekend niet officieel legitimeren. 

De eerste inbeslagname van 10 miljoen sigaretten vond op 9 januari plaats in een opslagplaats in Stabroek. Een onderzoek leidde tot andere inbeslagnames. Vervolgens zijn drie containers met in totaal 30 miljoen sigaretten in Antwerpen en nog eens 86 miljoen sigaretten in opslagplaatsen in Brecht in beslag genomen.

Over heel vorig jaar nam de Belgische douane 174 miljoen sigaretten in beslag, afkomstig uit smokkel en vier ontmantelde fabrieken. In 2016 waren het er 80 miljoen, een jaar later 114 miljoen en in 2018 111 miljoen.

  1. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
    UPDATE

    Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

    Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.