Volledig scherm
Een speurhond besnuffelt vrachtwagens op zoek naar verstekelingen. © ANP

Belgische politie rolt twee bendes op wegens mensensmokkel

De politie in Brussel heeft de afgelopen week twee criminele bendes opgerold die zich bezighielden met mensensmokkel. In totaal dertien mensen zijn vastgezet, meldt het Openbaar Ministerie.

Een organisatie van voornamelijk Soedanezen verdiende geld door in Brussel geronselde klanten naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen door ze in Luxemburg op parkeerplaatsen in vrachtwagens te plaatsen. De vrachtwagenchauffeurs waren in de meeste gevallen niet op de hoogte van de aanwezigheid van de migranten.

De reizen waren bovendien niet zonder gevaar. Meerdere keren belden de verstekelingen vanuit de vrachtwagen de politie omdat ze vreesden de reis niet te zullen overleven. In deze zaak zijn tien verdachten aangehouden. Tien opgepakte migranten zonder geldige papieren zijn vastgezet.

De andere bende, met vooral verdachten van Pakistaanse komaf, zou vervalste Britse paspoorten hebben verkocht aan migranten. Die werden gebruikt om een Belgische identiteitskaart aan te vragen. Onderzocht wordt nog of een gemeenteambtenaar hierbij was betrokken. In deze zaak werden bij dertien huiszoekingen zeven verdachten gearresteerd, van wie er drie zijn voorgeleid.

  1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

    Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

    Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
  2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.