Biden belooft Amerikanen en helpers in Kaboel: ‘We zullen jullie in veiligheid brengen’
videoDe evacuatieoperatie in Afghanistan is een van de grootste en moeilijkste luchtbruggen in de geschiedenis. Dat heeft de Amerikaanse president vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Hij belooft dat ‘alle middelen’ zullen worden ingezet om alle Amerikaanse burgers en die van bondgenoten in veiligheid te brengen.
De Verenigde Staten hebben al 13.000 mensen geëvacueerd sinds de machtsovername van de taliban in Afghanistan, een week geleden. ,,Ik kan niet beloven wat het uiteindelijke resultaat zal zijn’’, zei Biden. Hij richtte zich tot Amerikanen in Afghanistan en zei: ,,Laat me duidelijk zijn. Elke Amerikaan die naar huis wil: we zullen je naar huis brengen.” Hij zei dat zijn regering zich ook inzet voor de evacuatie van Afghanen die de Verenigde Staten hebben bijgestaan tijdens hun twintigjarige oorlog in Afghanistan. Gevraagd of alle Afghaanse bondgenoten geëvacueerd zullen worden, antwoordde hij : ,,Ja. We doen dezelfde toezegging als is gedaan aan Amerikanen in Afghanistan.’’ Het exacte aantal Afghanen dat in aanmerking komt voor evacuatie is niet duidelijk, maar het aantal loopt in de tienduizenden.
De belofte van Biden komt op het moment dat de Amerikaanse regering worstelt om een enorme luchtbrug op gang te brengen die Amerikanen, andere buitenlanders en kwetsbare Afghanen van de luchthaven van Kaboel moet halen en hen zal redden van de Taliban-machthebbers.
Biden krijgt kritiek vanwege de chaotische en vaak gewelddadige scènes buiten de luchthaven, waar menigten worstelen om binnen te komen op het veilige luchthaventerrein. Daarover zei de president: ,,De taliban laten bij hun checkpoints mensen met Amerikaanse paspoorten over het algemeen door, maar dat is anders wanneer mensen van allerlei nationaliteiten met allerhande documenten erdoor willen.” De VS hebben volgens hem een overeenkomst met de Taliban en onderhouden regelmatig contact.
Vertraging
Het tempo van de Amerikaanse evacuatieoperatie uit Afghanistan vertraagde vrijdag. De afgelopen acht uur vertrok geen enkele reddingsvlucht vanaf de luchthaven van Kaboel, meldde nieuwszender NBC News op basis van verklaringen van twee Amerikaanse officials. Oorzaak van de vertraging is Qatar, waar de eerste evacués naartoe zijn gebracht. Het land heeft volgens de bronnen geen capaciteit meer voor de opvang van nog meer geredde mensen.
Volgens een functionaris was er vrijdag een achterstand van ongeveer tienduizend mensen op de luchthaven die goedkeuring hebben om te vertrekken en wachten op vluchten. De achterstand zorgde er op zijn beurt voor dat het Amerikaanse leger de poorten sloot aan de rand van de luchthaven, waar veel mensen naar binnen proberen te komen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt volgens de official aan het regelen van extra plaatsen om de evacués naartoe te brengen.
Ramstein
Daarom gaan de Amerikanen wellicht hun Ramstein Air Base in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts gebruiken voor evacuatievluchten uit Afghanistan. De vliegbasis wordt als het ware het centrum voor de redding van Amerikanen en Afghaanse medewerkers die naar de Verenigde Staten moeten. Het gaat om duizenden personen, meldden Duitse media vrijdagmiddag.
Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) ligt de focus op ‘het evacueren van zoveel mensen als mogelijk is onder de zeer moeilijke omstandigheden.’ Door de inzet van de basis Ramstein wordt de transportcapaciteit vergroot en de luchtbrug tussen Kaboel en de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent ontlast. Ook het Duitse leger vliegt naar Tasjkent. Vanaf daar worden de evacués naar Duitsland gevlogen.
Maas benadrukte dat er geen plek meer leeg mag blijven in een vliegtuig vanuit Kaboel. Daarom zullen ook Duitsers op Amerikaanse vluchten naar Ramstein worden geëvacueerd. Op hun beurt nemen de Duitsers onderdanen van andere landen mee uit Kaboel.
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Navo wil meer tijd voor evacuatie Afghanistan: ‘Grootste uitdaging is mensen in vliegtuigen te krijgen’
De Navo wil meer tijd voor evacuatie van mensen uit Afghanistan. Tot die operatie is afgerond, blijft de Navo militair aanwezig op de luchthaven van Kaboel. -
Keihard rapport hekelt racistische en seksistische cultuur binnen Londense politie
De politie in Londen (de Met) krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdag is verschenen. De grootste politiemacht van Groot-Brittannië is racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob en van binnenuit verrot, aldus de snoeiharde conclusies van het rapport. -
Russische ex-president dreigt rechters ICC in Den Haag met raket: ‘Houd de lucht maar goed in de gaten’
De Russische ex-president Dmitri Medvedev heeft maandag in een bericht op Telegram gezegd dat het besluit van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de huidige Russische president Vladimir Poetin, verschrikkelijke gevolgen zal hebben voor het internationaal recht. Ook dreigt hij de rechters met het afschieten van een hypersonische raket op het strafhof: ‘Houd de lucht maar goed in de gaten’. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
CNN-journaliste blijft dapper verslag uitbrengen vanuit Afghanistan
Ze lijkt nog de enige vrouw, die rondwandelt in Kaboel. Haar doel: de buitenwereld informeren over het lastige leven onder de taliban. CNN-correspondente Clarissa Ward beseft maar al te goed dat ze verslag uitbrengt in een dampend kruitvat dat elk moment dreigt te ontploffen. Maar bang? Nee, geen moment. Zelfs schoten op de achtergrond en een bedreiging aan het adres van haar producer brengen haar niet van de wijs. -
-
-
PREMIUMreportage/met video
Hoe de oorlog compleet anders was gelopen als de Russen Voznesensk in handen hadden gekregen
De inwoners van het kleine Voznesenk verrichtten een jaar geleden een heldendaad. Vrijwilligers met kalasjnikovs verjoegen de Russen met veel lawaai en voorkwamen daarmee een opmars naar de grote havenstad Odesa. ,,Als wij het niet doen, wie dan wel?‘’ -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.