Biden wil uitstoot broeikasgassen de komende jaren halveren
De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een veel ambitieuzer klimaatbeleid aankondigen. Hij wil de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 50 tot 52 procent terugbrengen ten opzichte van 2005.
,,Wetenschappers vertellen ons dat dit het beslissende decennium is”, zei Biden tijdens zijn toespraak. Hij zei dat nu ingegrepen moet worden om de ,,ernstigste consequenties van de klimaatcrisis” te vermijden. Het alternatief is volgens de president dat de mensheid vaker te maken krijgt met hittegolven, branden, orkanen, overstromingen en ander natuurgeweld.
De Democraat schetste niet alleen een dreigend beeld van de mogelijke toekomst. Hij hield zijn collega’s ook voor dat er grote economische kansen liggen voor landen die het voortouw nemen. Zij kunnen de “goede banen van de toekomst” binnenhalen. ,,Dit is een morele plicht. Een economische plicht. Een gevaarlijk moment, maar ook een moment dat uitzonderlijke kansen biedt.”
Het ambitieuze klimaatplan moet volgens Amerikaanse media laten zien dat de Verenigde Staten weer het voortouw nemen bij de aanpak van klimaatverandering. Biden riep wereldleiders op zijn voorbeeld te volgen in de aanloop naar de klimaattop die later dit jaar wordt gehouden in Glasgow. ,,We moeten meer doen”, benadrukte hij.
Veel verder dan Obama
Biden wil dat de VS in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn en gaat met zijn plannen veel verder dan zijn partijgenoot Barack Obama. Die wilde de uitstoot voor 2025 terugbrengen met 25 tot 28 procent. De Republikein Donald Trump koos daarna voor een andere koers en trok zijn land terug uit het klimaatverdrag van Parijs, iets wat Biden na zijn aantreden direct terugdraaide.
Een halvering van de Amerikaanse uitstoot zou grote gevolgen hebben voor de economie. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet dan flink worden teruggeschroefd, schrijft The New York Times. Het is ook nog onduidelijk of er voldoende politieke steun is om verregaande hervormingen door te voeren.
Sceptisch
Republikeinen hebben al sceptisch gereageerd. Senator John Barrasso concludeerde dat Biden eigenhandig heeft besloten om drastische toezeggingen te doen die slecht kunnen uitpakken voor de economie. ,,Tegenstanders van de VS zoals China en Rusland kunnen hun uitstoot ondertussen naar eigen inzicht blijven opvoeren.”
De Britse premier Boris Johnson reageerde wel enthousiast. Hij noemde het klimaatplan van Biden een ,,game changer” met grote gevolgen voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMpartygate
Boris Johnson waant zich veilig na ‘tam’ rapport: ‘Borrels horen bij mijn werk’
Premier Boris Johnson waant zich veilig na de publicatie van het rapport over de feesten in Downing Street tijdens de lockdowns. Hij schuift de schuld in de schoenen van zijn stafleden, die de pizza's en alcohol regelden. -
Sterren eisen strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas: ‘Dit moét veranderen’
Na de schietpartij in Texas waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en drie volwassenen omkwamen, pleitten veel sterren op sociale media voor strengere wapenwetgeving. -
Kustwacht Curaçao onderschept duizend kilo cocaïne
De kustwacht op Curaçao heeft donderdagochtend een snelle speedboot, type ‘go-fast’, aangehouden. Aan boord waren drie mannen met in totaal duizend kilo cocaïne. De twee Colombianen en één man afkomstig uit de Dominicaanse Republiek zijn overgedragen aan de politie op het eiland. De drugs zijn direct vernietigd, heeft de kustwacht donderdagavond (lokale tijd) laten weten. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Met video
Johnson: Rapport partygate stemt nederig, maar ik wil door
De Britse premier Boris Johnson neemt de volledige verantwoordelijkheid voor partygate, het schandaal rond de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns, waar ook hijzelf voor beboet is. Van opstappen, zoals de oppositie wil, wil hij desondanks niets weten. Vandaag overhandigt topambtenaar Sue Gray het rapport over het schandaal. Ze concludeert dat er een cultuur was om regels te overtreden. -
met video
Trump spreekt op wapenlobbycongres, drie dagen na bloedbad in Texas, gouverneur komt niet
In Texas gaat het jaarlijkse wapenlobbycongres van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) van start. Op het programma staan toespraken van onder anderen voormalig president Donald Trump en de Republikeinse senator Ted Cruz. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?