Bijna 300 Afghaanse evacués zonder paspoort mogen via Pakistan naar Nederland
Bijna 300 Afghaanse evacués zijn tijdens een speciale operatie de grens met Pakistan overgestoken om van daaruit naar Nederland te gaan. Het gaat om personen en gezinnen zonder geldige reisdocumenten.
De afgelopen dagen is de groep van 294 mensen in Pakistan aangekomen. Onder hen zijn enkele Nederlanders, Afghanen die als tolk of in een andere functie voor Nederlandse missies hebben gewerkt, en Afghaanse medewerkers van hulporganisaties.
Nederland heeft deze evacuatie al sinds oktober vorig jaar voorbereid. Na intensief diplomatiek overleg kreeg Nederland van Pakistan het aanbod om een lijst in te dienen met Afghanen die voor overbrenging naar Nederland in aanmerking kwamen, maar niet beschikten over geldige reisdocumenten.
Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) belde daarvoor met zijn Pakistaanse ambtgenoot, en secretaris-generaal Paul Huijts van het ministerie bezocht onlangs Pakistan.
Hulp ambassade
Zodra Pakistan groen licht gaf voor de operatie zijn de betrokken families door het ministerie geïnstrueerd. Tussen 19 en 23 februari zijn zij met hulp van de Nederlandse ambassade de grens overgestoken.
De ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft voor onderkomens voor de Afghanen gezorgd, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie. De Nederlandse regering wil de groep zo snel mogelijk naar Nederland door laten reizen.
,,Het is ingewikkeld om mensen zonder paspoort te helpen met overkomst vanuit Afghanistan naar Nederland”, zegt minister Hoekstra. ,,Mede met dank aan de Pakistaanse autoriteiten is dat nu voor deze groep gelukt.”
Charter
In januari kreeg Nederland al voor een eerste groep van 35 Afghanen toestemming van de Pakistaanse autoriteiten om hen zonder geldige reisdocumenten het land in te laten reizen. De meeste van hen konden afgelopen vrijdag met een Duitse charter via Hannover naar Nederland reizen.
Het is volgens het ministerie vooralsnog niet mogelijk om andere Afghanen zonder paspoort te helpen die in aanmerking komen voor overbrenging naar Nederland. De Nederlandse regering blijft zoeken naar oplossingen hiervoor en raadt mensen in de tussentijd aan waar mogelijk een paspoort aan te vragen. Om hoeveel mensen dat gaat, is niet duidelijk.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoogste aanslag voor rijke Parijzenaars: minder dan helft van Fransen betaalt belasting
-
Met video
Catastrofale treinbotsing in India: ‘Sein voor passagierstrein stond foutief op groen’
Bij een zwaar treinongeluk in India zijn vrijdag tenminste 288 mensen om het leven gekomen. Het sein voor de overvolle Coromandel Express zou foutief op groen hebben gestaan, melden Indiase media. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
met video
Maakt brokkenpiloot Biden nog kans op herverkiezing na nieuwe schuiver?
Hij stond meteen weer op, maar de valpartij van de Amerikaanse president Joe Biden ging de wereld over en geeft extra munitie aan zijn critici die vinden dat de 80-jarige Biden te oud is voor het presidentschap. ,,Dit is extreem pijnlijk.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
Fout met elektronische signalering oorzaak treinramp India, school ingezet als mortuarium
De Indiase treinramp van vrijdagavond werd veroorzaakt door een fout in de elektronische signalering die een overvolle passagierstrein het verkeerde spoor op stuurde. De Indiase minister van Spoorwegen heeft dat zondag bevestigd. -
Honderden Belgen de straat op om ‘lage straffen’ na fatale ontgroening Sanda Dia
In België zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de straffen die zijn uitgedeeld vanwege een fatale ontgroening. Volgende de betogers zijn die werkstraffen en geldboetes veel te licht en is sprake van klassenjustitie en racisme. Het betoog krijgt in Nederland navolging bij de Belgische ambassade.