Volledig scherm
Een slachtoffer van de schietpartij in het Tunesische Sousse ligt bedekt onder een wit laken. © epa

'Bloody friday': terreur op verschillende continenten

Was het de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS)? Meerdere mensen vragen het zich af nadat er op vrijdag drie terreuraanslagen plaatsvonden op drie continenten. Op sociale media wordt vandaag al 'Bloody Friday' genoemd, oftewel bloedige vrijdag.

Het is een toepasselijke naam voor vandaag. In Tunesië schoot een man met een kalasjnikov om zich heen en doodde daarbij 37 mensen, waaronder voornamelijk toeristen.

In Frankrijk drong een terrorist een gasfabriek binnen, onthoofdde zijn voormalige baas en spietste het lichaamsdeel op het hek van de fabriek. Ook raakten er meerdere mensen gewond door een explosie die plaatsvond in de fabriek. 

Door een zelfmoordaanslag op een moskee in Koeweit vielen er 25 doden en raakten 202 mensen gewond. IS heeft deze aanslag inmiddels opgeëist.

In Somalië kwamen tientallen mensen om door een aanval van de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab.

Verbonden
Op sociale media vragen mensen zich al af of de aanslagen met elkaar verbonden zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is hier echter geen bewijs voor. Een woordvoerder meldde dat de aanslagen wel nog steeds onderzocht worden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement