Blue Planet 2 gaat vanavond los op BBC
Het duurt nog even voordat de EO de serie met Nederlandse ondertiteling gaat uitzenden maar de fans zitten al klaar: vanavond begint BBC One om 21.00 uur met de documentairereeks Blue Planet 2.
De zevendelige spektakelreeks vervolgt het onderzoek naar het leven in de oceanen. Met nog betere camera’s dan in de spraakmakende eerste serie. De verwachtingen zijn hoog. De trailer van de serie werd de afgelopen dagen wereldwijd 43 miljoen keer bekeken.
De mooiste plaatjes ooit zijn het resultaat van 6000 duikuren (plus 100 uur filmen vanuit een onderzeeër), verdeeld over 125 expedities. Toen de eerste reeks in 2001 werd uitgezonden, klonk er wereldwijd applaus voor de vele prachtige en haarscherpe onderwaterbeelden. Deze keer gebruikte de BBC de allernieuwste opnametechnieken om ‘de eerste reeks visueel nog te overtreffen’. Zo wordt er gebruik gemaakt van een zogeheten ‘megadome’ die het mogelijk maakt gelijktijdig boven en onder water te filmen. Verder worden camera’s achter snelle boten getrokken om speedzwemmers als dolfijnen en tonijnen te kunnen bijhouden. Uiteraard gaat Sir David Attenborough het ons allemaal toelichten met zijn vertrouwde en kalme stem. Aan het einde van elke aflevering is te zien hoe bepaalde scènes konden worden vastgelegd.
In die 6000 uur zitten ook een paar beelden die in de studio werden gefilmd, zo hebben de makers vooraf laten weten. Zes jaar geleden ontstond er wat opwinding vanwege een verwijt van ‘nep’ toen bleek dat beelden van een ijsbeertje niet op de pool maar in een zoo waren gefilmd. Wat in de studio is gefilmd wordt niet specifiek vermeld, maar bekend is dat een scene die laat zien hoe koraal verbleekt, is gefilmd in een studio onder scherpe lampen. Anders is het effect niet te zien, aldus de filmmakers. Soms werden decors nagebouwd om dieren beter te kunnen filmen, bijvoorbeeld de bidsprinkhaankreeften die nu magistraal close in beeld komen.
Vier jaar
De BBC filmde liefst vier jaar voor de nieuwe reeks, met filmcrews in alle uithoeken van de wereld. Producer Katie Hall telde behalve een heleboel vissen ook drie huwelijken onder medewerkers en er werden in die tijd vijf baby’s geboren. ,,Dat krijg je als je vier jaarbezig bent", verklaarde ze bij de presentatie.
De serie is opgebouwd in verschillende segmenten als de diepe oceaan, koraalriffen, open zee en de kustlijn. Het begint gek genoeg met vogels die niet heel lang meer vliegen. Enorme horsmakrelen loeren op hun kans.
Dat BBC een vervolg maakte op Blue Planet lag voor de hand, de eerste reeks werd aan 150 landen verkocht. Dat de tweede reeks dat succes zal evenaren, ligt ook voor de hand. Enkele diersoorten konden nu voor de allereerste keer gefilmd worden. Zo is er de Hoff krab, een krab met haar op de borst. Waardoor iemand op het idee kwam om het dier te vernoemen naar acteur David Hasselhoff, die in de tv-serie Baywatch maar al te vaak pronkte met zijn harige bast.
Zeventig procent
,,Het is geweldig hieraan te kunnen meewerken", aldus Sir David Attenborough tijdens de perspresentatie in Londen, ,,De oceanen bedekken zeventig procent van onze planeet en zij zijn het minst onderzocht. Onder de golven leven schepsels die onze verbeelding te boven gaan."
Er zijn zorgwekkende signalen dat de omstandigheden in de oceanen, die millennia lang stabiel zijn gebleven, nu radicaal veranderen.
Maar bovenal wil hij de kijkers inzicht geven in het belang van de zee en zijn bewoners voor ons ecosysteem. En de vervuiling van de oceanen. Midden op zee, het verst van land, vonden de filmmakers plastic afval. David Attenborough zegt daarover: ,,Er zijn zorgwekkende signalen dat de omstandigheden in de oceanen, die millennia lang stabiel zijn gebleven, nu radicaal veranderen." Daarvoor gingen de cameracrews tot het uiterste. Er werd werkelijk overal gefilmd, van op de polen, tot in kleurige atollen en zelfs in vulkanen op de zeebodem. Toen BBC vorig jaar Planet Earth uitzond, zaten tot wel 10 miljoen Britten aan het scherm gekluisterd. Dat belooft wat voor de kijkcijfers van Blue Planet – dat overigens in eerste opzet ‘Oceans’ zou moeten gaan heten - dat zondag 29 oktober van start gaat.
Het team achter Blue Planet is inmiddels bezig met volgende baanbrekende opnames. Gewerkt wordt aan speciale camera’s voor dieren die zelf gaan filmen vanuit hun positie en ook zijn er plannen om bepaalde dynastieën van dieren te gaan volgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
PREMIUM
Grote delen van China in de zomer overrompeld door het gezoem van de cicade
Het klinkt als een televisie die alleen ruis ontvangt, en dan op het hoogste volume. Het gezoem komt uit de bomen, dag in dag uit. Grote delen van China, waaronder Sjanghai, worden in de zomermaanden overrompeld door dit geluid, afkomstig van de cicade, een insect. Een bijzonder insect, dat in de Chinese cultuur een prominente plaats inneemt. -
Verdachte aangehouden na reeks moorden op moslims in Amerikaanse stad Albuquerque
De politie in de Amerikaanse staat New Mexico heeft een man opgepakt die vermoedelijk betrokken is bij een reeks moorden op moslims in de stad Albuquerque. De eerste vond plaats in november vorig jaar, toen een 62-jarige man werd doodgeschoten. -
Nederlander (20) raakt zwaargewond na duik in leeg Grieks zwembad
Een 20-jarige Nederlander is zwaargewond geraakt na een duik in een leeg zwembad in Chersonissos op het Griekse eiland Kreta. De man werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht.
-
PREMIUM
De meest heftige confrontatie tussen Israël en Palestina sinds de elfdaagse oorlog
De rust lijkt weergekeerd in het conflict tussen Israël en Palestina. Na een bloedig en gewelddadig weekend, ziet het ernaar uit dat een wapenstilstand voorlopig de vrede bewaart. -
miljoenen euro's
Bizarre kunstroof in Brazilië: dochter bedonderde eigen moeder (82) met ‘helderziende‘
Onder het bed van een Braziliaanse oplichter is woensdagochtend een waardevol olieverfschilderij van een van de bekendste kunstenaars van Brazilië gevonden. Het gaat om het kunstwerk Amaral’s Sol Poente (Ondergaande zon) van Tarsila do Amaral uit 1929, dat naar schatting zo’n 57 miljoen euro waard is. In totaal zijn vier verdachten aangehouden, onder wie de dochter van een bekende kunstverzamelaar. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.