Bolsonaro weigert bevel rechter om zich te melden bij de politie
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is vrijdag niet komen opdagen bij de politie om een verklaring af te leggen, ondanks een bevel daartoe van een van de rechters van het Hooggerechtshof. De president moest zich bij de politie melden omdat er een onderzoek naar hem loopt vanwege het openbaar maken van een geheim en nog niet afgerond politierapport in een van zijn zogenoemde ‘lives’ op Facebook.
Het vorig jaar augustus door Bolsonaro publiek gemaakte rapport ging over een hacker die een cyberaanval zou hebben uitgevoerd op het hoogste kiestribunaal (TSE). De president voert al maandenlang een hevige strijd tegen het TSE en de automatische stemmachines, waarvan hij - zonder daarvoor enig bewijs te leveren - vindt dat ze fraude in de hand werken.
Bolsonaro moest zich van rechter Alexandre de Moraes vrijdagmiddag om 14.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) melden op het hoofdbureau van de Federale Politie in de hoofdstad Brasília. Hij moest daar in het kader van het onderzoek naar het lekken van het rapport ‘een persoonlijke getuigenis afleggen’, zoals De Moraes het omschreef en waar Bolsonaro zelf ook al mee akkoord was gegaan. Maar Bolsonaro bleef in zijn werkpaleis Planalto.
Nadat duidelijk werd dat de president zich niet zou melden, werd bekend dat de Federale Politie vindt dat Bolsonaro ‘direct, vrijwillig en bewust’ gehandeld heeft toen hij de wet overtrad door een geheim en nog onvolledig politierapport, waarover hij beschikte vanwege zijn functie, te verspreiden. Het is de eerste keer dat de Federale Politie Bolsonaro beschuldigt van een misdrijf in de diverse onderzoeken die er tegen hem lopen. Volgens Braziliaanse media staat er op een dergelijke overtreding een gevangenisstraf van twee tot zes jaar.
Bolsonaro’s weigering om te getuigen zou hem politiek zwaar kunnen worden aangerekend. Het niet opvolgen van een bevel van de rechter is in de Braziliaanse grondwet specifiek omschreven als een misdrijf dat kan leiden tot afzetting van het staatshoofd.
De Braziliaanse president werd in november ook al ondervraagd door agenten van de Federale Politie, vanwege een ander onderzoek naar hem. Dat gaat om zijn mogelijke bemoeienis met de Federale Politie in zaken waarbij leden van zijn familie betrokken. Bolsonaro zou zich gemengd hebben in benoemingen van hoge politiefunctionarissen om zo invloed te kunnen uitoefenen op onderzoeken naar onder andere zijn zoons.
Verkiezingen
Op 2 oktober zijn er in Brazilië presidentsverkiezingen. Bolsonaro’s populariteit is tot een historisch dieptepunt gedaald en alle opiniepeilingen wijzen erop dat hij het in de tweede ronde aflegt tegen de linkse ex-president Lula.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Bolsonaro blijft strijden tegen rechters: ‘Als ik dat wil, gaat het leger de straat op’
Ruim een jaar voor de Braziliaanse verkiezingen is de populariteit van president Jair Bolsonaro op een absoluut dieptepunt. Hij heeft zijn achterban opgeroepen vandaag massaal de straat op te gaan op de Braziliaanse Onafhankelijkheidsdag. Ook de oppositie heeft de belangrijkste nationale feestdag uitgeroepen tot actiedag. -
Braziliaanse senaatscommissie wil Bolsonaro voor de rechter om coronabeleid
Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, heeft vrijdag gezegd dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de rechts-radicale president. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
met video
Complotdenker Micha Kat schreeuwend in de Noord-Ierse rechtbank: ‘Dráág me maar terug naar de cel’
Complotdenker Micha Kat stond deze middag voor de rechter in Noord-Ierland vanwege zijn eventuele uitlevering naar Nederland. Het werd een kort en zeer luidruchtig optreden: ,,Waarom zit ik al negen maanden in de cel? Zeg mij dat, rechter! Why?”
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Opnieuw waait er Saharazand richting Europa, het valt komend weekend mogelijk neer op Nederland
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
Twee meisjes (10 en 12) overleden bij Waalse woningbrand, wietplantage ouders oorzaak
Begin april zijn twee jonge meisjes om het leven gekomen bij een woningbrand in het Waalse dorpje Le Bizet, bij de grens met Frankrijk. Na onderzoek blijkt dat de brand is ontstaan door de cannabiskwekerij van hun ouders.