Volledig scherm
Cohens lichaam werd vrijdag gevonden in een lege watertank in de tuin van zijn villa. © Privéfoto/screenshot worldgolfawards.com

Bonje over begrafenis vermoorde oud-topman Philips: weduwe wil deal met zus Cohen

Het juridische gevecht over het lichaam en de begrafenis van de in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) lijkt te zijn beslecht. Zowel Cohens zus als zijn weduwe - hoofdverdachte in de zaak - eisen het lichaam op maar volgens de advocaat van laatstgenoemde is er een oplossing in de maak.   

Dat verklaarde de raadsman vanavond voor Keniaanse tv-camera's. ,,Cohens lichaam moet zo snel mogelijk op een waardige manier begraven worden. Dat is de wens van mijn cliënte en ook die van Cohens zus en haar familie. Ik weet zeker dat we daar wel uitkomen en zal die uitkomst morgen laten weten’’, zei Philip Murgor. De kans is volgens hem klein dat de zaak op de spits zal worden gedreven. ,,We hoeven waarschijnlijk niet naar de rechter te gaan voor een oplossing.’’

Wettige echtgenote

Zijn cliënte en haar Nederlandse man waren weliswaar verwikkeld in een echtscheidingsprocedure - die alle elementen vertoonde van een vechtscheiding - maar die was nog niet afgerond toen Cohen op 20 juli verdween. Daardoor is Sarah W.K. (52) nog steeds de wettige echtgenote van Cohen. Ook na de vondst van diens lichaam, vrijdag in een lege watertank in de tuin van de villa waar hij met zijn Keniaanse vrouw woonde. 

Cohens zus uit Amsterdam, die sinds een week in Kenia is, claimt als nabestaande eveneens het lichaam van Cohen. Die wees zijn broer en zus in zijn testament aan als beheerders van zijn nalatenschap en schreef dat hij in Kenia begraven wilde worden op een joodse begraafplaats. De begrafenis staat gepland voor morgen.

De gedachte dat Cohens zus recht heeft op het lichaam, strookt volgens advocaat Murgor niet met de Keniaanse wetgeving. ,,Als zijn wettige echtgenote heeft mijn cliënte het recht om te bepalen wanneer, waar en hoe hij begraven wordt’’, lichtte hij toe. 

Verdenkingen

Het gegeven dat Cohens vrouw vastzit op verdenking van het beramen van de moord, verandert daar volgens hem niks aan. ,,Mijn cliënte is onschuldig tot het tegendeel bewezen is - een grondbeginsel van het strafrecht dat ook verankerd ligt in de Keniaanse Grondwet - en tot nu toe is er geen enkele aanleiding om haar het recht op het lichaam van haar man te ontnemen’’, verklaarde hij eerder vandaag.  

Namens zijn cliënte tekende hij daarom protest aan tegen vrijgave van Cohens lichaam aan diens zus en haar familie. Die zouden volgens hem een rechterlijk bevel nodig hebben om het lichaam te kunnen opeisen. 

Maar vanavond lijkt de ergste kou uit de lucht te zijn en een oplossing nabij. 

Autopsie

Het gekissebis overschaduwde vandaag de autopsie op het stoffelijk overschot van Cohen. De lijkschouwing werd uitgevoerd door een patholoog van de Keniaanse overheid en twee collega’s aangesteld door respectievelijk Cohens weduwe en zus. Die laatsten waren ook aanwezig. Cohens weduwe verklaarde na afloop dat het bijwonen van de autopsie ‘erg triest’ was. 

Het inwendige onderzoek van het lichaam van wijlen hun man en broer werd vanavond afgerond. Het rapport met de bevindingen wordt opgestuurd naar de verantwoordelijken. Wat erin staat, blijft vooralsnog geheim. Dit vanwege een aantal reden, zo verklaarde de door de Keniaanse overheid aangestelde patholoog na afloop. ,,Het Hooggerechtshof heeft onlangs bepaald dat het onderzoek naar de moord niet in de media gevoerd moet worden. Bovendien zijn we nog niet klaar. Zo moet er nog een toxicologisch- en DNA-onderzoek plaatsvinden en dat kan nog wel enkele weken duren.’’

Ingeslagen schedel 

Bronnen dichtbij het onderzoek melden ons eerder vandaag al dat Cohens schedel was ingeslagen. Of hij daardoor overleed, blijft afwachten. Uit de autopsie bleek ook dat de handen van de golfmagnaat en oud-topman van Philips waren gebroken en dat zijn linkerbeen was verdraaid. 

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.