Bosbranden Australië leggen dertig huizen in de as: ‘Waarschijnlijk aangestoken’

videoDe bosbranden in Australië die al zeker dertig huizen hebben verwoest zijn waarschijnlijk aangestoken. Dat zeggen de autoriteiten in de staat New South Wales in Australische media. 

De meeste huizen zijn verloren gegaan in de dorpen Busbys Flat, Rappville en Casino. Vooral Rappville lijkt hard getroffen. In de plaats met 250 inwoners zijn bijna alle huizen verwoest en is ook het stadhuis in vlammen opgegaan. De staat heeft al meer dan veertig brandhaarden.

,,Ik dacht dat ik er geweest was", zegt Brayden Leschinkoho in The Sydney Morning Herald. ,,Ik had mijn moeder al een afscheidsbericht gestuurd.” De oorzaak van de brand moet nog worden vastgesteld, maar we hebben verdachte dingen gezien", aldus een woordvoerder van de brandweer in dezelfde krant.

Volledig scherm
De branden hebben al 80.000 hectare bos in de brand gezet en zeker dertig huizen verwoest. © EPA

Kurkdroog

De brandweer maakt zich op voor een lang bosbrandseizoen. ,,Ik maak me grote zorgen dat dit een afschuwelijk bosbrandseizoen gaat worden”, zegt de staatspremier Gladys Berejiklian. De branden hebben al 80.000 hectare land in de as gelegd.

Doordat het al maanden droog is in de regio, slaat het vuur snel om zich heen. De droogte wordt omschreven als de ‘ergste in de geschiedenis’. De intensiteit en frequentie van droogte en branden is de afgelopen eeuw fors toegenomen. Meerdere gebieden kunnen zonder drinkwater komen te zitten, tenzij er regen komt.

,,Het is kurkdroog hier’’, zegt wijnboer Robert Davidson uit Queensland. ,,Het is net een tikkende tijdbom.’’ Davidson zag vorige maand een deel van zijn boom- en wijngaard in vlammen opgaan, toen een beschadigde hoogspanningsleiding kortsluiting veroorzaakte en de boel in brand zette. 

Volledig scherm
Brandweerlieden bestrijden de branden in het noorden van de staat New South Wales. © EPA
Volledig scherm
Het is zo droog, dat rekening wordt gehouden met een lang bosbrandseizoen. © EPA
Volledig scherm
Zeker 800 brandweerlieden strijden tegen de allesvernietigende vlammen. © EPA
 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.