Bosbranden Australië leggen dertig huizen in de as: ‘Waarschijnlijk aangestoken’

videoDe bosbranden in Australië die al zeker dertig huizen hebben verwoest zijn waarschijnlijk aangestoken. Dat zeggen de autoriteiten in de staat New South Wales in Australische media. 

De meeste huizen zijn verloren gegaan in de dorpen Busbys Flat, Rappville en Casino. Vooral Rappville lijkt hard getroffen. In de plaats met 250 inwoners zijn bijna alle huizen verwoest en is ook het stadhuis in vlammen opgegaan. De staat heeft al meer dan veertig brandhaarden.

,,Ik dacht dat ik er geweest was", zegt Brayden Leschinkoho in The Sydney Morning Herald. ,,Ik had mijn moeder al een afscheidsbericht gestuurd.” De oorzaak van de brand moet nog worden vastgesteld, maar we hebben verdachte dingen gezien", aldus een woordvoerder van de brandweer in dezelfde krant.

De branden hebben al 80.000 hectare bos in de brand gezet en zeker dertig huizen verwoest.
Volledig scherm
De branden hebben al 80.000 hectare bos in de brand gezet en zeker dertig huizen verwoest. © EPA

Kurkdroog

De brandweer maakt zich op voor een lang bosbrandseizoen. ,,Ik maak me grote zorgen dat dit een afschuwelijk bosbrandseizoen gaat worden”, zegt de staatspremier Gladys Berejiklian. De branden hebben al 80.000 hectare land in de as gelegd.

Doordat het al maanden droog is in de regio, slaat het vuur snel om zich heen. De droogte wordt omschreven als de ‘ergste in de geschiedenis’. De intensiteit en frequentie van droogte en branden is de afgelopen eeuw fors toegenomen. Meerdere gebieden kunnen zonder drinkwater komen te zitten, tenzij er regen komt.

,,Het is kurkdroog hier’’, zegt wijnboer Robert Davidson uit Queensland. ,,Het is net een tikkende tijdbom.’’ Davidson zag vorige maand een deel van zijn boom- en wijngaard in vlammen opgaan, toen een beschadigde hoogspanningsleiding kortsluiting veroorzaakte en de boel in brand zette. 

Brandweerlieden bestrijden de branden in het noorden van de staat New South Wales.
Volledig scherm
Brandweerlieden bestrijden de branden in het noorden van de staat New South Wales. © EPA
Het is zo droog, dat rekening wordt gehouden met een lang bosbrandseizoen.
Volledig scherm
Het is zo droog, dat rekening wordt gehouden met een lang bosbrandseizoen. © EPA
Zeker 800 brandweerlieden strijden tegen de allesvernietigende vlammen.
Volledig scherm
Zeker 800 brandweerlieden strijden tegen de allesvernietigende vlammen. © EPA