Bosbranden in Griekenland zetten door: al 90.000 hectare verwoest
De bosbranden in Griekenland hebben tot nu toe al zeker 90.000 hectare aan grond verwoest. Het geologische instituut van de universiteit van Athene heeft de schade berekend en zegt dat er nog veel meer afgebrande grond gaat bijkomen.
Op veel plekken in Griekenland woeden nog steeds bosbranden. ,,De data veranderen continu, aangezien het vuur nog niet geblust is”, zegt hoogleraar geologie Niki Evelpidou tegen de Griekse krant Kathimerini. En zelfs als de branden geblust zijn, is het gevaar nog niet geweken volgens Evelpidou. De grond is na bosbranden extra kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen. ,,Dit is de laatste jaren vaak voorgekomen na veel regen.”
Het eiland Evia is het hardst getroffen zegt de hoogleraar. Daar is zeker 50.000 hectare bos verbrand. Het vuur is daar nog niet geblust en blijft zich uitbreiden. Op het schiereiland Peloponnesos is al ruim 10.000 hectare grond in as gelegd.
Branden in Turkije goeddeels onder controle
In Turkije lijken inmiddels vrijwel alle branden onder controle gebracht. Alleen in de zuidwestelijke Turkse provincie Mugla heeft de brandweer nog moeite een brand te bestrijden door de combinatie van hitte, droogte en harde wind.
Vanaf eind juli waren er in Turkije ruim 200 natuurbranden. De branden veroorzaakten bijzonder ernstige schade in de kustprovincies Antalya en Mugla. Alleen al in Mugla is volgens de autoriteiten meer dan 66.000 hectare land afgebrand. Landelijk is naar schatting in totaal zo’n 150.000 hectare (1500 vierkante kilometer) vernietigd. De oorzaken van de bosbranden worden nog onderzocht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Honderden Belgen de straat op om ‘lage straffen’ na fatale ontgroening Sanda Dia
In België zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de straffen die zijn uitgedeeld vanwege een fatale ontgroening. Volgende de betogers zijn die werkstraffen en geldboetes veel te licht en is sprake van klassenjustitie en racisme. Het betoog krijgt in Nederland navolging bij de Belgische ambassade. -
PREMIUMReportage
Lachen van de stress in steeds natter Cherson: ‘Weer 12 centimeter erbij, het houdt niet op’
Hydroloog Lora Moesajin weet niet wat ze meemaakt. Elk half uur waadt ze door het wassende water in Cherson om met een peilstok het hoogteverschil te meten, sinds de Kakhovka-stuwdam 60 kilometer verderop bezweek. Per uur komt er 20 centimeter bij. ,,Het wil maar niet ophouden.” -
‘Monsterlijke’ natuurbrand legt ruim 400 huizen in de as in Californië
Het noorden van Californië wordt geteisterd door de op een na grootste bosbrand ooit in de Amerikaanse staat. Een gebied groter dan de provincie Utrecht is in de as gelegd en meer dan vierhonderd huizen en winkels zijn verwoest. Het eind lijkt nog niet in zicht, nu de wind weer opsteekt. Ruim 14.000 gebouwen worden door de zogeheten Dixie Fire bedreigd.
-
Bosbrand Italië: evacuatie 400 inwoners en toeristen
-
-
-
Toeristen in Spanje aangevallen door steenbok: Nederlandse vrouw (64) van klif geduwd
Twee Belgen en een Nederlandse vrouw zijn in Spanje aan de dood ontsnapt na een aanval door een berggeit. Een agressieve steenbok stootte een Nederlandse vrouw (64) van een klif, waardoor ze 20 meter naar beneden stortte. Daar belandde ze op een richeltje boven een loodrechte afgrond. Even later werden twee Belgische toeristen aangevallen. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.