Brazilië laat vliegdekschip vol giftig materiaal zinken in oceaan: ‘Milieuramp dreigt’
UPDATEDe Braziliaanse marine heeft vrijdag een beschadigd vliegdekschip dat vol asbest, verf en andere giftige stoffen zit in de Atlantische Oceaan laten zinken. Milieuactivisten protesteerden al langer tegen de plannen van marine, die beweerde dat er geen alternatief was voor het buiten gebruik gestelde vaartuig. Ook het Openbaar Ministerie en de Braziliaanse milieudienst Ibama waren tegen het afzinken van het vliegdekschip.
Ibama en milieuactivisten stellen dat het zestig jaar oude vliegdekschip ‘São Paulo’ tonnen asbest, zware metalen en andere giftige materialen bevat, die schadelijk zijn voor de voedselketen, ecosystemen en de biodiversiteit in zee. Het dumpen van het giftige schip in de Atlantische Oceaan is volgens hen in strijd met drie internationale milieuverdragen. Milieuorganisatie Robin des Bois noemde het schip zelfs ,,een giftig pakket van 30.000 ton”.
Een rechter gaf vrijdag toestemming voor het tot zinken brengen van het oorlogsschip, ondanks een verzoek van het Openbaar Ministerie om dat niet te doen vanwege de te verwachten milieuschade.
Brazilië kocht het 266 meter lange vliegdekschip in 2000 voor 12 miljoen dollar van Frankrijk, dat het 37 jaar lang had gebruikt. Een Turks bedrijf kocht het schip in 2021 om het te slopen, maar Turkije trok de toestemming in toen het vaartuig de Middellandse Zee naderde. Toen het vervolgens werd teruggebracht naar Brazilië, mocht het daar ook niet aanmeren vanwege de grote milieurisico’s. Daarop nam de Braziliaanse marine de verantwoordelijkheid voor het vaartuig over.
Sindsdien dreef het vliegdekschip doelloos op de golven in de Zuid-Atlantische oceaan, gevangen in een internationaal geschil over de giftige inhoud. Het raakte ook beschadigd, zo zaten er onder meer drie gaten in de romp van het wrak. Nu is het als afval gedumpt in de oceaan. ,,Een milieuramp dreigt”, zeggen milieuorganisaties.
De Braziliaanse marine heeft het oorlogsschip naar een locatie zo’n 350 kilometer van de kust gesleept, waar de oceaan 5000 meter diep is. Dat was volgens de autoriteiten het veiligste gebied om het ‘spookschip’ te laten zinken. Iets anders was gezien het toenemende risico van slepen en het verslechterde drijfvermogen van het schip ,,onmogelijk”, stelde het Braziliaanse ministerie van Defensie.
‘Miljoenen aan staal’
,,We hebben het hier over een enorm schip, dat zowel heel gevaarlijke als heel waardevolle materialen bevat”, stelt Jim Puckett, directeur van de ngo Basel Action Network (BAN). Hij benadrukt dat het vaartuig onder meer heel wat staal bevat, dat kan worden verkocht. ,,Dit schip laten zinken is naast alle milieuoverwegingen ook financieel gezien gewoon niet zinvol voor Brazilië. Miljoenen dollars aan staal kunnen gerecycleerd worden, wat ruimschoots opweegt tegen de kosten van het beheer van de gevaarlijke stoffen”, zegt hij. ,,Ik heb nog nooit zo’n waardevol schip opzettelijk tot zinken zien brengen.”
BAN had de nieuwe linkse president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, opgeroepen om in te grijpen en een beroep te doen op gespecialiseerde firma’s die gevaarlijke stoffen als asbest veilig kunnen verwijderen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Poetin bereidt Rusland voor op ‘eeuwige oorlog’ met het Westen nu invasie in Oekraïne stokt
De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, had onlangs een ontnuchterende boodschap voor de gasten van een privéfeest in Moskou. Hij zei dat de oorlog in Oekraïne “lang, zeer lang” zal duren en dat het allemaal “nog veel moeilijker” zal worden. Dat meldt de Britse krant ‘The Guardian’ die ook een expert citeert die de aankondiging van Peskov en recente speeches van Poetin interpreteert als stappen van het Kremlin om de Russen voor te bereiden op een “eeuwige oorlog” met het Westen. -
Met video
Vader (48) en zoon (20) dood aangetroffen in bootje: slachtoffers mogelijk al enkele weken geleden overleden
In een bootje dat aangemeerd lag in de haven langs de Sasstraat in het Belgische Herdersem (gemeente Aalst) zijn zaterdagavond de lichamen van een vader (48) en zoon (20) aangetroffen. Vermoedelijk zijn ze al enkele weken geleden overleden. “Wellicht door een slecht werkende dieselgenerator”, zegt burgemeester Christoph D’Haese van Aalst. -
roep om verbod
Extreem korte vluchten in luxe privéjet: Greenpeace is ‘schaamteloze‘ miljonair spuugzat
Greenpeace is woest dat de ‘allerrijksten’ nog altijd volop gebruikmaken van het privévliegtuig. Uit een inventarisatie van het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat het aantal privévluchten in de EU met 64 procent is toegenomen. ,,Het is schaamteloos dat de allerrijksten te midden van een klimaatcrisis kiezen voor de meest vervuilende manier van reizen. Er moet zo snel mogelijk een verbod op privéjets komen”, zegt een woordvoerder van Greenpeace tegen deze site.
-
Klok in Libanon op laatste moment toch niet uur vooruit: zomertijd gaat maand later in
In Libanon is de klok vannacht niet een uur vooruit gegaan. In plaats daarvan gaat de zomertijd in het land pas in de nacht van 20 op 21 april in. Waarom de regering in het land afgelopen donderdag tot dit besluit kwam is onduidelijk. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Bestuurders internationale bedrijven vrezen in cel te komen als wetsvoorstel wordt aangenomen
Onder internationaal werkende bedrijven is onrust ontstaan over een wetsvoorstel dat regelt dat ze in de toekomst ook in het buitenland ‘fatsoenlijk zaken moeten doen’. Dit om misstanden zoals kinderarbeid en milieuvervuiling te voorkomen.