Britse ambassademedewerker in Berlijn vast voor spionage Rusland
De Duitse federale recherche heeft dinsdag een medewerker van de Britse ambassade in Berlijn gearresteerd. David S. (57) zou in ieder geval sinds november 2020 als geheim agent voor de Russen hebben gewerkt. Hij kreeg contant geld voor het doorsluizen van informatie, meldt het federaal parket in Karlsruhe.
De ambassademedewerker werd dinsdagavond opgepakt in Potsdam, gelegen aan de zuidwestkant van de Duitse hoofdstad. Tegen de man, die de Britse nationaliteit heeft, bestaat een redelijk vermoeden van schuld. Dat wil zeggen dat er voldoende aanleiding is om hem te verdenken van spionage. Zijn arrestatie, die gepaard ging met doorzoekingen van zijn woning en werkplek, vloeide voort uit gezamenlijk onderzoek van de Duitse en Britse autoriteiten.
De verdachte zou minstens eenmaal documenten hebben overhandigd aan ‘een vertegenwoordiger van een Russische inlichtingendienst’. Het zou gaan om informatie die hij tijdens zijn werk had verkregen en die in november 2020 werd overhandigd. Hoeveel geld S. ervoor kreeg, is nog onduidelijk. Verder onderzoek moet uitwijzen of hij al langer contact had met de Russen en meer informatie doorsluisde. Het federale parket omschrijft hem als ‘een lokale medewerker’ van de ambassade.
Dit laatste betekent dat hij geen diplomatieke rang heeft maar dat wil niet zeggen dat S. geen toegang had tot vertrouwelijke informatie. Inlichtingendiensten zijn ook geïnteresseerd in mensen in eenvoudige functies zoals typisten die tijdens hun werk toegang hebben tot geheime documenten, meldt Der Tagesspiegel.
Russische spionnen
De zaak van David S. zet de Duits-Russische betrekkingen volgens de krant onder druk. In juni werd in Augsburg een Russische medewerker van het instituut voor materiaalonderzoek van de universiteit gearresteerd op verdenking van spionage. De 29-jarige Ilnur N. werkte op een afdeling die onderzoek deed naar hybride materialen en technieken, gebruikt voor onder andere de ontwikkeling van lichtgewicht vlieg- en voertuigen. Ook tegen hem bestaat een redelijk vermoeden van schuld.
Hij zou tussen oktober 2020 en juni 2021 minstens drie keer een ontmoeting hebben gehad met een lid van een Russische buitenlandse inlichtingendienst. Bij minstens twee van deze ontmoetingen zou hij tegen betaling onderzoeksinformatie van de universiteit hebben overhandigd. De informatie was niet als geheim geclassificeerd, maar werd niet gepubliceerd. De Rus ontving volgens de publieke omroep ZDF telkens ‘geringe’ geldbedragen van een paar honderd euro en heeft inmiddels toegegeven dat hij zijn ‘contactpersoon’ vaker ontmoette.
In december 2019 zette de Duitse regering twee medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst GRU het land uit. Ze waren gestationeerd op de Russische ambassade in Berlijn. De breinen achter de spionage zijn meestal agenten van de geheime dienst die opereren vanuit ambassades of consulaten. ‘De spionageactiviteiten van Russische inlichtingendiensten zijn voornamelijk gebaseerd op zogenaamd legale medewerkers die als diplomaat werken bij officiële diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen’, citeert Der Tagesspiegel uit het jaarverslag 2020 van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV).
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AIVD ontmaskert twee Russische spionnen, moeten Nederland verlaten
Twee diplomaten die op de Russische ambassade in Den Haag werken, moeten het land binnenkort verlaten. Ze zijn tot persona non grata verklaard, omdat ze zich bezighielden met spionage in de Nederlandse hightech-sector. Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). ASML zegt van niks te weten, terwijl de TU/e laat weten ‘niet de hogere onderwijsinstelling te zijn’ die in de berichtgeving genoemd wordt. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Tientallen mensen omgekomen door zinken boten bij Tunesië
Ongeveer dertig mensen zijn om het leven gekomen doordat twee bootjes zijn gezonken voor de kust van Tunesië. De boten zonken uren na elkaar. Bij de eerste kwamen zeker negentien mensen om het leven en bij de tweede zeker tien. -
Video en foto's
Betoging tegen waterreservoir in Zuidwest-Frankrijk loopt volledig uit de hand: tientallen gewonden
Vuur, zwarte rook, molotovcocktails, vuurwerk en traangas. Bij botsingen tussen naar schatting 6000 betogers en de oproerpolitie bij het dorp Sainte-Soline in het westen van Frankrijk, zijn meerdere (zwaar)gewonden gevallen, ook onder de politie. -
Met video's
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer
De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp toegezegd voor de staat Mississippi die zwaar is getroffen door noodweer en tornado’s. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Russen zagen meer dan wij: geheime kaarten tonen verbluffende details van onder meer vliegveld Eindhoven
Tijdens de Koude Oorlog moest de sterkte van onze krijgsmacht voor de Russen verborgen blijven. De Nederlandse defensie probeerde de Russen zand in de ogen te strooien. Tot aan de val van de Muur, eind jaren 80, werden op landkaarten alle militaire objecten weggemoffeld. Heeft dat zin gehad? Het lijkt er niet op. De Sovjet-Unie beschikte over een ongelofelijke hoeveelheid zeer gedetailleerde kaarten van vrijwel heel de wereld. De kaarten van Nederland bevatten akelig nauwkeurige details. De Russen zagen meer dan wij.