Volledig scherm
Syrische troepen voerden donderdag bombardementen uit op de stad Khan Sheikhun in Idlib. © AFP

Britse nieuwsploeg aangevallen door regeringstroepen in Syrië

De Britse nieuwszender Sky News heeft bevestigd dat een van zijn ploegen ,,opzettelijk’’ is aangevallen door het Syrische regime, met hulp van Russische strijdkrachten. Het incident deed zich voor in de provincie Idlib, het laatste bastion van jihadisten in het noordwesten van het land.

,,De ploeg van Sky News - duidelijk geïdentificeerd als journalisten - werd opzettelijk aangevallen door strijdkrachten van het Syrische regime’’, schrijft de zender in een artikel, dat online is gepubliceerd.

In een video is te zien hoe de crew beschoten wordt tussen huizen en puin en dekking zoekt. ,,We werden opgemerkt door een militaire drone en verschillende keren aangevallen door vermoedelijk granaten van 125 mm, waarschijnlijk afgevuurd door een Russische T-7 tank’’, verklaart correspondent Alex Crawford.

Granaatscherf

,,We bleven het doelwit totdat we de zone hadden verlaten’’, schrijft ze. Crawford stelt dat de ,,politieke militant’’ Bilal Abdul, die hen begeleidde, geraakt werd door een granaatscherf. ,,Het gaat om flagrante schendingen van de regels voor operaties in een gevechtszone’’, aldus de journalist.

Volgens het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten heeft het Syrische regime gisteren opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in de regio. Daarbij kwamen acht burgers om.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.
  2. Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedonker vliegtuig

    Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedon­ker vliegtuig

    Een jonge vrouw heeft een nacht opgesloten gezeten in een verlaten vliegtuig op de Canadese luchthaven Toronto Pearson International Airport. Tiffani Adams was in slaap gevallen tijdens een korte vlucht van Québec naar Toronto, maar na de landing zag het personeel aan boord haar over het hoofd. Vervolgens werd het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada op slot gedraaid, waarna het vliegtuig veranderde in een ijskoude, donkere plek waaruit het lastig ontsnappen bleek.