Volledig scherm
Onduidelijk is of Cheng de grens tussen China en Hongkong is gepasseerd. © Shutterstock

Britten maken zich zorgen over in China vermiste handelsattaché

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de vermissing van een handelsattaché die woont en werkt in Hongkong. De 28-jarige Simon Cheng bracht op 8 augustus een werkbezoek aan de naastgelegen Chinese miljoenenstad Shenzhen, maar kwam een dag later niet opdagen op zijn werk in Hongkong.

,,We zijn ernstig bezorgd over berichten dat een lid van ons team is aangehouden bij zijn terugreis van Shenzhen naar Hongkong”, zegt het ministerie in een verklaring. Die mededeling volgde op een bericht van de nieuwssite HK01, die meldde dat Cheng werd vermist en niet uit China zou zijn teruggekeerd van zijn dienstreis.

De site noemt een Taiwanese vriendin als bron en beschrijft hoe de handelsattaché vanuit de hogesnelheidstrein tussen Shenzhen en Hongkong meldde dat hij op de terugweg was. Onduidelijk is of hij de grens tussen China en Hongkong in het ondergrondse treinstation in Hongkong is gepasseerd en waar hij nu verblijft.

In detentie

HK01 suggereert, op basis van berichten van Cheng aan zijn vriendin, dat hij zich zorgen maakte over zijn veiligheid bij de grens. ‘Ga er nu doorheen. Bid voor me’, berichtte hij de vrouw, die de achternaam Lee draagt. Zij zou hebben vernomen dat Cheng in ‘administratieve detentie’ zit. Dat proces kan 15 dagen duren.

Cheng werkt volgens zijn Linkedin-profiel als handelsattaché namens Scottish Development International, een overheidsbedrijf dat zoekt naar investeringen in Schotland. Zijn diplomatieke status is onduidelijk. De Britten hebben opheldering gevraagd aan de autoriteiten van zowel Hongkong als de Chinese provincie Guangdong.

Verdwijning niet bekend

Op een persconferentie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei de regeringswoordvoerder vandaag de berichten over Chengs verdwijning niet te kennen. Een zegsman van de politie in Hongkong meldde dat een aangifte van vermissing wordt onderzocht, maar tot dusver geen mededelingen van de Chinese autoriteiten aan de andere kant van de grens te hebben ontvangen.

De kwestie speelt op een moment dat sprake is van gespannen verhoudingen tussen de Britse en Chinese regeringen door de onrust in Hongkong, een voormalige Britse kolonie. De familie van Cheng krijgt ondersteuning van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.