Dronefoto van ontbossing in de buurt van Xapury in Brazilië.
Volledig scherm
Dronefoto van ontbossing in de buurt van Xapury in Brazilië. © NPO 3FM/Piroschka van de Wouw

Brussel wil alleen nog zuivere koffie, waarvoor geen oerwoud is gekapt

Handelaren in koffie, soja, palmolie en nog een aantal producten uit warme landen moeten binnenkort altijd aantonen dat voor de productie ervan geen land is ontbost. Anders komen ze de Europese Unie niet in.

 1. Dit jaar recorduitstoot CO2 door fossiele brandstoffen: ‘Zeer verontrustende cijfers’

  Dit jaar recorduit­stoot CO2 door fossiele brandstof­fen: ‘Zeer verontrus­ten­de cijfers’

  In het jaar 2022 bereikt de CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen een nieuw hoogtepunt. Door de wereldwijd toegenomen vraag naar vliegreizen neemt het gebruik van olie toe met meer dan 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Door de oorlog in Oekraïne gaat het gebruik van kolen voorbij het hoogtepunt dat in 2014 bereikt werd, aldus een rapport van wetenschappers van het Global Carbon Project, een wereldwijde organisatie die de uitstoot van CO2 in kaart brengt.
 2. Het gebouw waar na druggebruikers en wapens nu ook een lijk gevonden werd: ‘En zeggen dat hier vroeger chique mensen kwamen...’
  PREMIUM

  Het gebouw waar na druggebrui­kers en wapens nu ook een lijk gevonden werd: ‘En zeggen dat hier vroeger chique mensen kwamen...’

  Druggebruikers, daklozen, verboden wapens en genoeg vuurwerk om het hele gebouw de lucht in te blazen. De kelder van het flatgebouw in Deurne waar vrijdagavond een lijk zonder hoofd of ledematen gevonden werd, stond en staat bekend als een niet zo koosjere plek. “Een vuile buurt”, horen we onomwonden. “En één waar raar volk passeert.”