Kaïs Saïed kust de Tunesische vlag na het bekend worden van de eerste exitpolls van de presidentsverkiezingen.
Volledig scherm
Kaïs Saïed kust de Tunesische vlag na het bekend worden van de eerste exitpolls van de presidentsverkiezingen. © Getty Images

Buitenstaander Saïed nieuwe president Tunesië

Hoogleraar Kaïs Saïed (61) wordt vermoedelijk de nieuwe president van Tunesië. Bij de presidentsverkiezingen van zondag heeft hij 76,9 procent van de stemmen gekregen, blijkt uit de eerste exitpolls. Hij wint het in de tweede ronde daarmee ruim van mediamagnaat Nabil Karoui, die tot voor kort vastzat op verdenking van het witwassen van geld.

,,Jonge mensen bedankt voor het omslaan van een nieuwe bladzijde’’, zei Saïed nadat de eerste uitslagen binnen waren. ,,We gaan proberen te werken aan een nieuw Tunesië. Jonge mensen hebben deze campagne gedragen en ik ben verantwoordelijk voor hen. Ik ga de boodschap van de opstand in 2011 uitdragen.’’

Saïed is een gepensioneerde hoogleraar, zonder eigen partij, zonder groot en modern geoutilleerd partijbureau en eigenlijk ook zonder geld voor een grote campagne. Die kostte het bedrag van ‘een kop koffie en een pakje sigaretten’, zo wordt in Tunesië gezegd. Hij ging vooral zelf in het land de straat op om mensen persoonlijk aan te spreken.

Geen traditionele politicus

Hij heeft zowel islamitische steun als die van links, hoewel zijn sociaal conservatieve plannen eigenlijk bij geen van beide groepen passen. Daarnaast heeft hij ideeën voor een experimentele vorm van directe democratie, die vooral jongeren aanspreken.

,,Ik heb geen traditionele beloftes gemaakt en heb ook geen traditioneel programma. Maar ik heb wel nieuwe ideeën die we kunnen realiseren. Vandaag zijn we een nieuwe fase van de Tunesische geschiedenis ingegaan’’, zei Saïed na de eerste verkiezingsronde in september, toen de contouren van zijn aanstaande presidentschap zich al aftekenden. Hij sprak ook al van ,,een nieuwe revolutie’’ voor Tunesië.

In de eerste verkiezingsronde verrasten beide kandidaten door de meeste stemmen binnen te halen. Ze kwamen allebei echter bij lange na niet aan de vereiste meerderheid, waardoor zondag voor de tweede ronde moest worden gestemd.

Vorige week won de gematigde islamitische partij Ennahda de parlementsverkiezingen in het land.

Aanhangers van Kaïs Saïed vieren de verkiezingsoverwinning in de straten van de hoofdstad Tunis.
Volledig scherm
Aanhangers van Kaïs Saïed vieren de verkiezingsoverwinning in de straten van de hoofdstad Tunis. © EPA
  1. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.