Volledig scherm
Een van de vluchtrecorders uit het Oekraïense toestel. © REUTERS

Canada wil dat Iran zwarte dozen Oekraïens ramptoestel naar Frankrijk stuurt

De Canadese premier Justin Trudeau wil dat de zwarte dozen van het boven Iran neergehaalde passagiersvliegtuig naar Frankrijk worden gestuurd. Iran beschikt volgens hem niet over de technische expertise of de apparatuur om die snel te onderzoeken.

Trudeau stelde dat er maar een paar landen zijn, ‘waaronder Frankrijk’, met laboratoria waar de zwarte dozen goed uitgelezen kunnen worden. De Fransen hebben hun diensten aangeboden en volgens de Canadese leider ‘begint er consensus te ontstaan’ dat de beschadigde zwarte dozen daar ook naartoe gestuurd moeten worden.

Bij de vliegramp kwamen zeker 57 Canadezen om het leven. Iran heeft toegegeven dat het toestel met 176 inzittenden door een misverstand uit de lucht is geschoten. Een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde zag het het opstijgende toestel aan voor een vijandelijke kruisraket en vuurde een raket af. 

Schadeloos stellen

Trudeau zei dat hij verwacht dat de Iraniërs de slachtoffers schadeloos stellen, maar in de tussentijd komt zijn regering alvast met een tegemoetkoming. Gezinnen van Canadese slachtoffers krijgen 25.000 Canadese dollar (zo'n 17.000 euro). Ze kunnen dat geld gebruiken voor begrafenissen, om naar Iran te reizen of andere uitgaven.

Oekraïne vroeg Iran deze week al om de vluchtrecorders te overhandigen. Een Oekraïense veiligheidsofficial gaf aan dat er een vooraanstaande Iraanse onderzoeker naar Kiev zou afreizen, om daar persoonlijk vast te stellen of een laboratorium in het land geschikt is om de zwarte dozen te analyseren.

Iran had eerder al aangegeven dat Oekraïne toegang zou krijgen tot de vluchtrecorders, maar dat is nog niet gebeurd. Vliegtuigbouwer Boeing heeft ook aangeboden te helpen bij het onderzoek. Iran heeft laten weten, als het er zelf niet uitkomt, de hulp van Rusland, Canada, Frankrijk en de Oekraïne in te zullen roepen.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’