Volledig scherm
Het eerste commerciële elektrische vliegtuig van Harbour Air tijdens zijn ‘maiden flight’. © AP

Canadese maatschappij maakt eerste vlucht met elektrisch vliegtuig

De testvlucht duurde maar drie minuten, maar een Canadese operator van water- en zeevliegtuigen zegt dinsdag een succesvolle vlucht te hebben afgelegd met een volledig elektrisch vliegtuig. Dat is volgens het bedrijf een wereldprimeur.

Harbour Air uit het Canadese Vancouver en het Amerikaanse bedrijf magniX hebben een omgebouwd DHC-2-vliegtuigje, dat plaats biedt aan zes passagiers, getest op de Fraser rivier in de buurt van Richmond in de provincie British Columbia.

Achter de stuurknuppel zat de CEO en oprichter van Harbour Air, Greg McDougall. ,,Vandaag hebben we geschiedenis geschreven’’, zegt hij in een verklaring. ,,Canada heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de luchtvaart en dat we deel kunnen uitmaken van deze ongelooflijke eerste mijlpaal is iets waar we heel trots op zijn.’’

De testvlucht was een eerste stap om goedkeuring te krijgen om een e-vliegtuig in te zetten voor commercieel gebruik, laten de twee bedrijven weten.

Ze zijn niet de enige bedrijven die elektrische vliegtuigen ontwikkelen. Grote spelers als Boeing en Airbus doen dat eveneens. Ook in Nederland wordt gewerkt aan elektrisch vliegen, onder meer door de Technische Universiteit Delft. Op het kleine Gelderse vliegveld Teuge worden tests uitgevoerd met een Cessna 337F Skymaster.  

Volledig scherm
Harbour Air-piloot en CEO Greg McDougall, die tijdens de eerste elektrische vlucht van zijn maatschappij aan de stuurknuppel zat. © AFP
  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.