Chaos op Brussels Airport na storing in bagagebanden, koffers stapelen zich op

BRUSSEL - Brussels Airport is zaterdag rond de middag getroffen door een storing in de bagagebanden. Dat zorgt voor flinke vertragingen op het vliegveld, waar vandaan ook veel Brabanders vertrekken. De technische problemen zijn inmiddels wel verholpen. 

De problemen met de bagageafhandeling op Brussels Airport in Zaventem zijn even voor 13 uur opgelost. ,,Het systeem is zonet heropgestart”, meldt een woordvoerster van de luchthavenuitbater. 

Volgens Brussels Airport zorgde een computerprobleem op de bagagebanden ervoor dat het systeem niet kon lezen naar welke vliegtuigen de koffers gestuurd moeten worden. ,,De automatische check-in verloopt daardoor bijzonder stroef”, liet Brussels Airport weten. ,,Om te vermijden dat passagiers zonder koffers moeten vertrekken, worden de valiezen manueel ingecheckt. Door de drukte in deze vakantieperiode zorgt dit er echter voor dat heel wat koffers op elkaar gestapeld liggen in de vertrekhal.”

,,Een vijftigtal vliegtuigen heeft door de technische problemen vertraging opgelopen”, stelt de woordvoerster. ,,De gemiddelde vertraging bedraagt 22 minuten.” Het gaat zowel om Europese als langeafstandsvluchten.

Ondertussen blijkt ook dat er enkele duizenden valiezen achtergebleven zijn op Zaventem. De luchthaven doet er naar eigen zeggen alles aan om die koffers zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen.

Volledig scherm
De bagage bleef zich opstapelen in de vertrekhal. © Nijs

42.000 vertrekkers

Vanop Brussels Airport vertrekken vandaag 42.000 mensen. Honderden koffers staan inmiddels op elkaar gestapeld in de vertrekhal en aan de check-in staan lange wachtrijen. Er zijn nog geen vluchten geannuleerd, een vijftigtal vluchten heeft wel vertraging. TUI Fly roept reizigers op om enkel met handbagage te reizen en maakt zich klaar om vluchten af te leiden naar Antwerpen en Charleroi, zegt woordvoerder Piet Demeyere aan de Vlaamse omroep VRT.

Het is al de tweede keer op korte tijd dat er problemen met de bagagebanden zijn. Eind vorige maand bleven daardoor enkele duizenden valiezen dagenlang op de luchthaven staan.

Volledig scherm
Heel wat mensen staan aan te schuiven in de vertrekhal door de problemen met de bagage. © Nijs
Volledig scherm
© Dieter Nijs
Volledig scherm
© Dieter Nijs