Het regeringsgebouw in Alabama.
Volledig scherm
Het regeringsgebouw in Alabama. © Getty Images

Chemische castratie voor kindermisbruikers in Amerikaanse staat Alabama

Zedendelinquenten in de Amerikaanse staat Alabama die zijn veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen jonger dan 13 jaar, moeten vanaf een maand voor hun vrijlating chemische castratie ondergaan. Gouverneur Kay Ivey van Alabama heeft een wet bekrachtigd die dit mogelijk maakt.

Bij chemische castratie wordt iemand gedurende een bepaalde tijd behandeld. Via pillen of injecties wordt de drang en mogelijkheid tot seksueel handelen weggenomen. Als de behandeling wordt stopgezet, kan die drang overigens wel weer terugkeren.

Volgens de wet wordt de veroordeelde net zo lang behandeld tot de rechtbank oordeelt dat chemische castratie niet langer nodig is. De veroordeelden moeten de behandeling zelf betalen. Wie weigert om de medicatie te nemen, moet terug naar de cel. 

De methode, die in meer Amerikaanse staten is toegestaan, weliswaar met andere voorwaarden dan in Alabama, is omstreden omdat de medicatie de hormoonhuishouding weliswaar goed beïnvloedt, maar het effect op gedachten en gedragspatronen onduidelijk is en niet wetenschappelijk aangetoond. Met andere woorden: het is nog maar de vraag of chemische castratie zedendelinquenten in het gareel houdt. 

In Nederland wordt chemische castratie alleen voor medische doeleinden gebruikt zoals bij behandelingen tegen prostaatkanker. Hooguit wordt de methode wel eens gebruikt op eigen verzoek van zedendelinquenten. 

De reacties op de in Alabama aangenomen wet zijn divers. Volgens critici worden met de controversiële wet mensenrechten geschonden.