China is mild over Russische aanval en dat is niet voor niets
Terwijl het internationale sancties en veroordelingen regent, staat Rusland minder alleen dan het wellicht lijkt.
Hoewel de ene wereldleider na de andere de Russische inval in Oekraïne met scherpe bewoordingen veroordeelt, staat het regime van Vladimir Poetin minder geïsoleerd dan het vanuit westers oogpunt soms lijkt. Zo houdt wereldmacht China zich opvallend op de vlakte.
Volgens China is de aanval op Oekraïne ‘geen invasie', zo staat in een verklaring die de regering in Peking deed uitgaan. Wel dringt het land aan op diplomatie. ,,De deur naar een vreedzame oplossing is nog niet helemaal dicht en mag ook nooit gesloten worden’’, vindt Peking. De Chinese VN-ambassadeur in New York zei dat de situatie niet nog verder uit de hand mag lopen en dat zijn land gesprekken wil voeren met de betrokken partijen.
China heeft een ambivalente houding in dit conflict. Enerzijds steunt het land Poetin in zijn verzet tegen uitbreiding van de Navo. Anderzijds heeft het land geen baat bij oorlog. Zeker niet in Oekraïne waarmee China de nodige handel drijft. China koopt veel graan uit Oekraïne en financiert bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe metrolijn in de hoofdstad Kiev. De Nieuwe Zijderoute, de handelsroute waarmee China de hegemonie wil uitbreiden, loopt ook deels via Oekraïne.
Russisch gas
China houdt zich niet voor niets op de vlakte. De Chinese leider Xi weet als geen ander dat Poetin zijn steun nodig heeft om de gevolgen van westerse sancties op te vangen. Want Duitsland roept bijvoorbeeld wel dat nieuwe gascontracten met Rusland nu ondenkbaar zijn, maar dat zal weinig pijn doen nu China veel Russisch gas wil inkopen. Bijkomend voordeel voor Poetin is dat Xi niet in dollars afrekent. Daardoor zijn de sancties van de Verenigde Staten waardoor Rusland lastiger in dollars kan handelen ineens minder effectief. En voordeel voor Xi: Rusland wordt afhankelijker van China. Een zoveelste stap dichterbij het einddoel om de Verenigde Staten voorbij te streven als grootste economie (en machtigste land) ter wereld.
Op onvoorwaardelijke steun kan Rusland in elk geval rekenen van de lidstaten van de CVVO, het militaire samenwerkingsverband van enkele voormalige Sovjetstaten: Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus. Dat laatste land heeft al gezegd de Russen te zullen helpen indien nodig.
De tekst gaat verder na de interactieve kaart met de huidige staat van de oorlog in Oekraïne.
Baudet
Ook in Nederland is er steun voor Poetin. Hoewel vrijwel alle partijen de aanval op Oekraïne veroordelen, neemt Forum voor Democratie het juist voor Poetin op. Volgens Forum-leider Thierry Baudet ligt de schuld bij het Westen dat Rusland in zijn veiligheid bedreigt door jarenlang te hebben geprobeerd Oekraïne in haar invloedssfeer te krijgen. Onlangs suggereerde hij op Twitter ook dat de oorlog doelbewust door de Verenigde Staten wordt uitgelokt om ‘the great reset’ door te drukken, een term die door complotaanhangers wordt gebruikt om aan te duiden dat de vrijheid van burgers wordt afgenomen door een elite.
Voor meerdere westerse politici is Poetin een soort voorvechter van conservatief christelijke waarden tegen het in hun ogen doorgeslagen liberale denken van westerse leiders. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump noemde Poetins optreden deze week nog ‘snugger’ en ‘geniaal'. Uit een recent onderzoek van Instituut Clingendael bleek dat een op de vijf Nederlanders sympathiseert met de ideeën van Poetin. De steun is vooral te vinden in de achterban van PVV, FvD, SGP, JA21 en BBB. Die steun gaat echter nadrukkelijk niet om de inval in Oekraïne.
Kijk hier onze video's over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Migranten van eilandje gehaald na oversteek van Turkije naar EU
De Griekse grenswacht heeft donderdag, met de hulp van reddingsteams, vele tientallen migranten van een eilandje gehaald aan de Griekse kant van de rivier de Evros. Die rivier vormt de grens tussen Turkije en Griekenland. Volgens de Griekse radio gaat het om 138 mensen, onder wie 53 kinderen. Door de rivier over te steken wisten zij de Europese Unie binnen te komen. -
PREMIUMVideo
Feestelijke toon in staatsmedia, maar veel Russen zijn vooral tégen de oorlog
Niet alleen Oekraïners maar ook heel veel Russen zijn ontzettend geschrokken van de Russische raketaanvallen op Oekraïense doelen. Lang niet iedereen deelt de feeststemming van sommige Russische staatsmedia. -
Schalke 04 haalt vanwege Russische invasie Gazprom per direct van shirt
Vanwege de Russische invasie in Oekraïne speelt Schalke 04 per direct niet meer met Gazprom op de borst. Dat heeft de club in een persmededeling laten weten. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Jeugdvoetballer (15) overlijdt na vechtpartij op internationaal toernooi in Duitsland
Na een vechtpartij bij een voetbaltoernooi in Duitsland afgelopen weekend is een 15-jarige jongen woensdag aan zijn verwondingen overleden. Zondag raakten Duitse en Franse jeugdspelers slaags op het veld in Frankfurt. De Duitse tiener Paul werd daarbij ernstig mishandeld, wat hem uiteindelijk fataal is geworden. Ook jeugdvoetballers uit Nederland waren getuige van het drama. -
‘Oud-vicepresident Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden’
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.