China komt in verschillende steden toch terug op harde covid-aanpak
Verschillende Chinese steden hebben vandaag hun zero-covid-beperkingen versoepeld. Volgens waarnemers lijkt het erop dat president Xi terugkomt op het zeer strenge beleid dat grote delen van het land al bijna drie jaar geïsoleerd heeft gehouden, en dat de Chinese economie veel schade heeft berokkend.
In de steden Shenzhen en Shanghai hoeven forenzen plots niet meer PCR-testresultaten te overleggen als ze het openbaar vervoer willen gebruiken. Tianjin, Chengdu en Chongqing namen vergelijkbare stappen. In Peking hoorden bewoners van appartementencomplexen dat ze vanaf vandaag thuis in quarantaine kunnen blijven als de uitslag positief is; ze hoeven niet meer naar de bekritiseerde en strenge quarantainecentra.
De autoriteiten in Shanghai zeggen dat de maatregelen ‘verder worden geoptimaliseerd en aangepast’ in lijn met het nationale beleid en de situatie. Het lijkt er steeds meer op dat China zijn zero-covid-beleid eigenlijk loslaat. Begin dit jaar werden nog draconische maatregelen getroffen. De ruim 23 miljoen inwoners van Shanghai kregen toen te maken met een strenge lockdown, die uiteindelijk twee maanden duurde.
Discreet
Dat terugdraaien van het strengste beleid ter wereld gebeurt min of meer discreet op het hoogste bestuursniveau. Er is geen verklaring uitgegaan van het permanente comité van het politbureau. De Chinese vicepremier en chef coronabestrijding Sun Chunlan zei vorige week wel al - en onverwacht - dat het gezondheidssysteem van het land ‘de test van Covid-19 had doorstaan’ en dat China zich ‘in een nieuwe situatie’ bevond.
Waarnemers houden het er eerder op dat het Chinese regime enorm is geschrokken van de vele protesten tegen de lockdowns. Niet dissidenten of andere tegenstanders van het regime gingen de straat op, maar duizenden gewone Chinezen die de beperkende maatregelen gewoon niet meer trekken. De economie ligt sinds corona op zijn gat in veel delen van het land.
Toenemende woede over China’s zero-covid-beperkingen hebben de afgelopen dagen een golf van onvrede door menig regio doen spoelen, waarbij inwoners van om gezondheidsredenen afgegrendelde steden als Shanghai en Wuhan voorop gingen. Een brand in de stad Urumqi, waarbij tien mensen om het leven kwamen, was olie op het vuur omdat sommige slachtoffers ook niet zouden hebben durven vluchten vanwege lockdownregels.
Zorgen
Toch zijn er ook zorgen over het loslaten van het beleid. De versoepelingen komen op een moment dat het aantal besmettingen juist stijgt. China meldde zondag 31.824 besmettingen voor tests die zaterdag waren afgenomen.
Chinese bestuurders maken zich nu vooral zorgen over de lage vaccinatiegraad onder ouderen. Slechts 40 procent van de mensen van 80 jaar of ouder zou de benodigde drie injecties hebben gekregen. Daarbij is ook vastgesteld dat de aanvankelijk gevierde Chinese vaccins Sinopharm en Sinovac veel minder bescherming bieden dan westerse tegenhangers. China weigert deze te gebruiken.
Het land is slecht voorbereid op een golf van dodelijke corona-infecties waarmee het binnenkort te maken kan krijgen, zegt Linda Bauld, professor volksgezondheid aan de Universiteit van Edinburgh op de site van de Britse krant The Guardian. Chinese Artsen en ziekenhuizen werden begin 2020 overweldigd toen de ziekte aan het begin van de pandemie door de stad Wuhan raasde. De grimmige taferelen van die vroege dagen zouden zich kunnen herhalen als het virus door een onbeschermde bevolking heen golft, vreest Bauld.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meisje beschermt kleine broer 36 uur lang tegen stof en puin in Syrië
De tol van de zware aardbeving in Turkije en Syrië is loodzwaar, maar af en toe komen hoopvolle berichten uit de regio. Een Syrisch meisje en haar jongere broertje konden uren na de aardbeving gered worden. Op beelden is te zien hoe het meisje al die tijd haar broertje in bescherming nam tegen stof en puin. -
PREMIUMReportage
Paniek maakt plaats voor verslagenheid in rampgebied Turkije
Na drie dagen zoeken naar overlevenden begint het besef langzaam in te dalen dat er vanaf nu meer dode dan levende mensen onder het puin vandaan zullen komen. Paniek maakt plaats voor verslagenheid in de stad Iskenderun in de provincie Hatay. -
Spullen inzamelen voor slachtoffers aardbeving? ‘Hartverwarmend, maar geld is beter’
De aardbeving in Turkije en Syrië leidt ook in Nederland tot een stortvloed aan hulpacties, de ene nog hartverwarmender dan de andere. Maar, zeggen experts: denk goed na wat je stuurt, en of het misschien niet beter is om geld te geven. ,,De vraag is: wat is het juiste moment voor de juiste spullen?” -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
PREMIUM
Het leven in een Chinees quarantainehotel: waarom zou je opruimen, er komt toch niemand op bezoek
Quarantaines vormen nog altijd een belangrijk deel van het Chinese beleid om corona tegen te gaan. Iedere reiziger die van buiten China het land inkomt, moet minstens acht dagen in isolatie in een speciaal quarantainehotel. China-correspondent Roland Smid ervoer het deze week voor het eerst. -
PREMIUM
‘Anoniem’ demonstreren in China eindigt vaak met een klop op de deur
Het leek op veel plekken in China even alsof de autoriteiten terughoudend reageerden op boze burgers die de straat op waren gegaan omdat ze wel klaar waren met de extreem strenge coronaregels. Maar daar zat voor menigeen toch een staartje aan.