CNN-journaliste blijft dapper verslag uitbrengen vanuit Afghanistan
Ze lijkt nog de enige vrouw, die rondwandelt in Kaboel. Haar doel: de buitenwereld informeren over het lastige leven onder de taliban. CNN-correspondente Clarissa Ward beseft maar al te goed dat ze verslag uitbrengt in een dampend kruitvat dat elk moment dreigt te ontploffen. Maar bang? Nee, geen moment. Zelfs schoten op de achtergrond en een bedreiging aan het adres van haar producer brengen haar niet van de wijs.
Ward ging onder meer verslag uitbrengen op amper 200 meter van de luchthaven, waar het krioelt van talibanstrijders. ,,We zijn ook nog dichterbij een kijkje gaan nemen”, vertelt ze voor de camera. ,,Voor zover wij het konden zien, schieten ze om de menigte af te schrikken. Ze mikken dus niet bewust om te doden. Maar natuurlijk vallen er ook gewonden als er kogels zomaar rondvliegen.”
Tekst gaat verder onder tweet.
,,Op een gegeven moment werden we omsingeld door talibanstrijders”, klinkt het voorts. ,,Een van hen riep dat ik mijn gezicht moest bedekken, anders wilde hij niet met me praten. Hij had een soort zweep gemaakt van een fietsslot en sloeg ermee naar iedereen die in zijn buurt kwam. Maar het werd pas echt hachelijk voor ons toen onze producer opnames maakte met zijn iPhone. Twee talibanstrijders kwamen op ons af en dreigden hem te slaan met hun pistool. We moesten schreeuwend tussenbeide komen. Pas toen een andere talibanstrijder opmerkte dat we journalisten waren, lieten ze ons met rust. Ik heb in mijn carrière al heel wat gekke situaties meegemaakt, maar dit was geschift.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Vluchten
,,We worden aangeklampt door mensen die willen vluchten, maar voor een gewone burger is het simpelweg onmogelijk geworden om hier weg te komen”, aldus de journaliste. ,,Iemand mag dan nog de juiste documenten hebben, het is gewoon te gevaarlijk. Er is ook geen goed systeem op de luchthaven om alles te controleren. Het is een mirakel dat hier niet meer gewonden vallen.”
Op sociale media wordt Ward ‘de dapperste journalist ooit’ genoemd. Anderen willen echter dat ze zo snel mogelijk uit de vuurlinie verdwijnt, voor haar eigen veiligheid.
Ward rapporteert al bijna twintig jaar vanuit frontlinies over de hele wereld. Onder meer de oorlog in Irak, de onrust in Egypte en de Oekraïense revolutie staan op haar indrukwekkende CV. Sinds 2015 werkt ze voor CNN, drie jaar later schopte ze het daar tot hoofd van de internationale verslaggeving. In 2019 werd ze een van de eerste westerse journalisten die onderzochten wat het leven in talibangebied voorstelde.
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMReconstructie
Gewaagde Franse evacuatie werd vanaf april al voorbereid: 'Hele operatie van tevoren uitgedacht’
Op de dag dat Sigrid Kaag deze week in de Tweede Kamer zei ‘verrast’ te zijn over de opmars van de taliban, landde in Parijs een eerste vliegtuig met 41 mensen die door de Fransen waren geëvacueerd uit Afghanistan. Een reconstructie van een gedurfde ontsnapping. -
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
Ruim een maand dwalen ze rond in de Colombiaanse jungle. Vier kinderen van respectievelijk 13, 9, 4 jaar en 11 maanden overleefden op 1 mei een vliegtuigcrash en sindsdien wordt met man en macht naar de broertjes en zusjes gezocht. Hoe overleef je onder zulke extreme omstandigheden? ,,Kinderen overleven op instinct.’’ -
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal
Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt.
-
Afghaans voetbaltalent overleden in wielkist Amerikaans transportvliegtuig
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Kinderen en jongeren SOS Kinderdorp Suriname jarenlang misbruikt
In een kinderdorp van SOS Kinderdorpen in Suriname zijn in een periode van ruim dertig jaar zeker negentien kinderen en jongvolwassenen op meerdere manieren misbruikt. Onderzoeksbureau Verinorm spreekt in een rapport van seksueel, emotioneel, lichamelijk en financieel misbruik. Het gaat om onder meer verkrachting, verwaarlozing en stok- en zweepslagen.