Cocaïne booming in Europa, helft komt via Antwerpen binnen
Europa wordt steeds meer overspoeld met drugs en met name cocaïne. Dat blijkt uit de meer dan 1 miljoen inbeslagnames van partijen illegale drugs in 2016 in de 28 EU-lidstaten plus Noorwegen en Turkije. Voor cocaïne ging het alleen al in de EU om 98.000 inbeslagnames. Ook in 2016 zijn in de EU 1,3 miljoen mensen behandeld voor illegaal drugsgebruik.
Cocaïne is gemakkelijker te krijgen dan ooit, tegen stabiele prijzen en met bovendien de hoogste zuiverheid in tien jaar. Het is inmiddels de meest gebruikte illegale stimulerende drug in Europa, aldus het Europese drugsagentschap in zijn vanmorgen gepubliceerde jaarverslag. Ongeveer 2,3 miljoen jongvolwassenen (15 tot 34 jaar) gebruikten de drug het afgelopen jaar. Politie en douane wisten bij 98.000 inbeslagnames – 8000 meer dan het jaar ervoor – 70,9 ton te onderscheppen, waarvan bijna de helft in België en dan met name Antwerpen.
De toename van het cocaïnegebruik blijkt ook uit de steeds meer toegepaste residuonderzoeken in afvalwater. Die wezen op een stijging van het cocaïnegebruik in 26 van de 31 onderzochte steden, met hoge scores voor België, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië en lagere scores in Oost-Europa. Dat spoort met eerder onderzoek. Binnen Nederland scoort Amsterdam hoog en is het cocaïnegebruik in Utrecht en Eindhoven, tegen de trend in, de afgelopen twee jaar juist gedaald.
Zorgen
Het drugsagentschap ziet het Europese cocaïnegebruik al een paar jaar groeien, nu nog extra door de verhoogde cocaïneproductie in Latijns-Amerika, aldus directeur Alexis Goosdeel. Hij maakt zich zorgen omdat steeds meer mensen voor het eerst voor cocaïnegebruik worden behandeld, wat ook al duidt op groei in het aantal gebruikers.
Bij de presentatie van het jaarverslag vanmorgen noemde Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos de drugsmarkt ‘zeer dynamisch en wendbaar en daarom des te gevaarlijker’. Dat komt ook doordat veel drugshandel via internet (en darknet) verloopt.
Europa is al langer een grootimporteur van drugs uit Latijns-Amerika, West-Azië en Noord-Afrika (cannabis), maar slaat zelf als producent ook geen gek figuur. Productie dichtbij de ‘markt’, vooral van synthetische drugs, heeft economische voordelen maar verkleint ook het risico op ontdekking omdat er geen grenspassages nodig zijn.
Groei in deze sector leidt het drugsagentschap onder meer af uit het toegenomen aantal ontdekte laboratoria voor de productie van MDMA (xtc) en de grotere betrokkenheid van de georganiseerde misdaad bij de productie van methamfetamine. In Nederland is xtc populair in Amsterdam en in toenemende mate ook in Eindhoven. In Utrecht is dat minder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
VIDEO
Biden doet emotionele oproep voor strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas
Na het schietdrama in Texas, waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en twee volwassenen door een 18-jarige man werden doodgeschoten, deed de Amerikaanse president Joe Biden een emotionele oproep voor strengere wapenwetgeving. -
‘Plas ophouden bij Belgische festivals door tekort aan toiletten’
Er zijn in België te weinig chauffeurs om mobiele toiletten naar festivals en evenementen te brengen, blijkt uit een rondvraag door Belgische media. ,,We zullen sommige organisatoren moeten teleurstellen, want we geraken er niet.” -
In tien jaar tijd niet zo’n dodelijke schietpartij op een Amerikaanse school
Met 22 slachtoffers - een aantal dat mogelijk nog verder oploopt - is de schietpartij op de Robb Elementary School in het plaatsje Uvalde in Texas een van de dodelijkste ‘school shootings’ ooit in Amerika. De afgelopen tien jaar zijn er geen schietpartijen op scholen geweest waar er meer mensen bij omkwamen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Dit gebeurde er vannacht
Amerikanen willen zware wapens leveren en soldaten verlaten Oekraïense leger
De Amerikaanse regering wil zeer waarschijnlijk toch geavanceerde raketsystemen aan Oekraïne leveren. Het gaat om mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren en die, afhankelijk van de munitie, een bereik hebben tot 300 kilometer. Dat is veel verder dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Britse tv toont foto’s van feestende Boris Johnson tijdens lockdown
Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was.