Volledig scherm
© AFP

Code rood Alpen, extreem groot lawinegevaar

In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg is het lawinerisico vandaag verhoogd naar niveau 5. Dit is het hoogste niveau en komt zelden voor. Volgens de autoriteiten is er sprake van zeer groot gevaar. Voor grote delen van de Alpen geldt nog steeds code rood.

Het sneeuwt al sinds dinsdagavond en vandaag volgt nog meer sneeuw. Vooral de nieuwe, lichte sneeuw vormt een probleem: die komt makkelijk in beweging en zorgt al snel voor een lawine. Ook is op verschillende plekken het sneeuwdek zo dik geworden, dat het kan gaan barsten en glijden, met lawines tot gevolg. ,,Vooral op grotere hoogte en met name boven de boomgrens die op ongeveer 2200 meter ligt, is het lawinegevaar erg groot”, aldus weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.

Slachtoffers winterweer

De vele sneeuwval heeft in Europa al tot veel problemen geleid. Ten minste dertien mensen zijn omgekomen bij weergerelateerde ongelukken, de meesten door lawines. Vluchten werden geannuleerd en mensen sneeuwen in. Gisteren werden elf toeristen in de bergen ten zuiden van Salzburg uit een volledig ingesneeuwde blokhut bevrijd. 

Enorme sneeuwval in de Alpen blijft verder aanhouden