Volledig scherm
Het lilakleurige 500-eurobiljet wordt niet meer gedrukt, het was te zeer in trek bij criminelen. © dreamstime

Criminelen moeten meer sjouwen: uitgifte 500-eurobiljet gestaakt

Criminelen die vaak cash geld gebruiken zullen meer moeten gaan sjouwen. Vrijdag staken de allerlaatste Europese banken de uitgifte van de lilakleurige 500-eurobiljetten ‘wegens de populariteit bij criminelen’.

In januari stopten al zeventien centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, in de eurozone de uitgifte. Aankomende vrijdag staken ook Oostenrijk en Duitsland de druk van het lila-kleurige papiergeld. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot de productie van het 500 eurobiljet te beëindigen ,,wegens de populariteit bij criminelen’’. 

18,9 miljard

Volledig scherm
© Getty Images

De politie becijferde eerder dat de productie van synthetische drugs in Nederland alleen al goed zou zijn voor een omzet van 18,9 miljard per jaar. Volgens de politie blijven ‘de grote jongens’ vaak buiten schot. ,,Het kan niet anders dan dat de grote jongens bij ons uit handen zijn gebleven. Het baart zorgen’’, erkende portefeuillehouder drugs Max Daniel bij de Nationale Politie.  

In Oostenrijk en Duitsland werd het geldpapier met de hoogste waarde het meest gebruikt. Vandaar dat de omwisseloperatie in die landen enkele maanden langer heeft geduurd. Volgens de Bundesbank is er de afgelopen maanden geen run geweest op de 500 eurobiljetten.

509 miljoen biljetten

Volledig scherm
De briefjes van 500 waren net wat groter dan goedkopere coupures. © Getty Images/Cultura RF

De ECB voert in mei nieuwe bankbiljetten in van 100 en 200 euro met verbeterde veiligheidskenmerken.
Volgens de ECB waren in 2016 nog 540 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van 269,9 miljard euro. Dat aantal daalt nauwelijks: in maart dit jaar waren het nog ongeveer 509 miljoen biljetten. 

De totale waarde van die lilakleurige briefjes? 254.600.000.000 euro. Ofwel 254,6 miljard. De briefjes worden uit circulatie gehaald. Niet omgewisseld briefpapier behoudt zijn waarde.

Volledig scherm
De bestaande briefjes behouden wel hun waarde. © Getty Images