Volledig scherm
© EPA

Cryptomuntbeurs Bithumb gehackt: voor 25 miljoen euro aan buit

Cryptomuntbeurs Bithumb in Seoul is gehackt en daarbij hebben criminelen ruim omgerekend 25 miljoen euro buit gemaakt. Het bedrijf heeft de roof zelf publiek gemaakt en zegt de kosten te vergoeden. De hack vond vermoedelijk maandag plaats. De overgebleven munten zijn door Bithumb overgezet naar veilige delen van de beurs.

Bithumb zei vandaag dat het de diefstal aan het Korea Internet & Security Agency heeft gemeld en dat ambtenaren de hack onderzoeken. De koersen van de verschillende cryptomunten zijn gedaald. De koers van de Bitcoin, de grootste cryptocurrency, daalde als gevolg van de Bithumb-hack met maar liefst 2 procent op de beurs in Hong Kong. Daarmee kwam de totale waardedaling van de cryptomunt dit jaar op 54 procent volgens Bloomberg.

Het is al de derde roof dit jaar bij een cryptomuntbeurs. In januari werd er 500 miljoen dollar buit gemaakt bij het Japanse Coincheck Inc. en vorige week nog meldde het eveneens Zuid-Koreaanse Coinrail dat er roof van onbekende omvang had plaatsgevonden.

'Slecht voorbereid'

De hacks in Zuid-Korea laten zien "hoe slecht voorbereid veel beurzen op grote markten nog steeds zijn", zei Vijay Ayyar van Luno, een in Singapore gevestigd platform voor het kopen, verkopen en bewaren van verschillende cryptocurrencies. ,,De algemene markt ziet veel regulerende maatregelen en dergelijke incidenten zullen het proces alleen maar bespoedigen."

Het enthousiasme voor virtuele valuta is dit jaar afgenomen mede als gevolg van de reeks cyberovervallen. 

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.