Volledig scherm
© EPA

Cryptomuntbeurs Bithumb gehackt: voor 25 miljoen euro aan buit

Cryptomuntbeurs Bithumb in Seoul is gehackt en daarbij hebben criminelen ruim omgerekend 25 miljoen euro buit gemaakt. Het bedrijf heeft de roof zelf publiek gemaakt en zegt de kosten te vergoeden. De hack vond vermoedelijk maandag plaats. De overgebleven munten zijn door Bithumb overgezet naar veilige delen van de beurs.

Bithumb zei vandaag dat het de diefstal aan het Korea Internet & Security Agency heeft gemeld en dat ambtenaren de hack onderzoeken. De koersen van de verschillende cryptomunten zijn gedaald. De koers van de Bitcoin, de grootste cryptocurrency, daalde als gevolg van de Bithumb-hack met maar liefst 2 procent op de beurs in Hong Kong. Daarmee kwam de totale waardedaling van de cryptomunt dit jaar op 54 procent volgens Bloomberg.

Het is al de derde roof dit jaar bij een cryptomuntbeurs. In januari werd er 500 miljoen dollar buit gemaakt bij het Japanse Coincheck Inc. en vorige week nog meldde het eveneens Zuid-Koreaanse Coinrail dat er roof van onbekende omvang had plaatsgevonden.

'Slecht voorbereid'

De hacks in Zuid-Korea laten zien "hoe slecht voorbereid veel beurzen op grote markten nog steeds zijn", zei Vijay Ayyar van Luno, een in Singapore gevestigd platform voor het kopen, verkopen en bewaren van verschillende cryptocurrencies. ,,De algemene markt ziet veel regulerende maatregelen en dergelijke incidenten zullen het proces alleen maar bespoedigen."

Het enthousiasme voor virtuele valuta is dit jaar afgenomen mede als gevolg van de reeks cyberovervallen. 

 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.