Dag twee van oorlog in Oekraïne: dit weten we nu
videoHet Russische leger begon gisteren met de oorlog tegen Oekraïne en voerde van drie kanten aanvallen uit op militaire doelen. Vannacht werden zware explosies in Kiev gehoord en gezien. Inmiddels hebben Russische troepen de hoofdstad bereikt, meldde president Volodimir Zelenski. Dit is wat we weten op dag twee van het conflict.
- Het Kremlin zegt bereid te zijn om in de hoofdstad van Belarus, Minsk, met Oekraïne te onderhandelen over vrede. Eerder zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat Rusland alleen wilde onderhandelen als Oekraïne zichzelf overgaf. Volgens de VS is het aanbod ‘geen echte diplomatie’, omdat Poetin zijn troepen niet terugtrekt.
- De Raad van Europa heeft Rusland als lid geschorst. De Russische aanval op Oekraïne gaat de verdragsorganisatie, die de mensenrechten in Europa bewaakt, te ver. De ministers van de 47 lidstaten hebben die conclusie getrokken, meldt de IJslandse vertegenwoordiging bij de raad.
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne dat de dienstverlening bij de ambassade in Lviv ‘op een bepaald moment misschien niet meer mogelijk is’. De veiligheidssituatie is in het hele land onvoorspelbaar, staat in het nieuwste advies.
- Vannacht werd Kiev volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken getroffen door een ‘vreselijke raketaanval’, waarbij zeker drie mensen gewond raakten. Wie niet vecht moet zich schuilhouden in ondergrondse metrostations of in schuilkelders. Ten noorden en noordwesten van de hoofdstad wordt hevig gevochten.
- De Russen hebben de oude kerncentrale van Tsjernobyl ingenomen en daarbij het personeel gevangengenomen. Een opslagplek voor kernafval is beschoten. Volgens het Oekraïense leger wordt ook bij de plaatsen Dimer en bij Ivankiv slag geleverd met een Russische overmacht.
- Russische grondtroepen werden buiten de Oekraïense stad Tsjernihiv, in het noorden van het land op zo’n 150 kilometer van de hoofdstad Kiev, tegengehouden door het leger van Oekraïne. In de buurt van Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne in het noorden van het land, werden vier Russische tanks verwoest.
- De Russische soldaten veroverden gisteren het vliegveld Hostomel niet ver van Kiev. Een poging van Oekraïense zijde om de luchthaven weer in handen te krijgen werd volgens de Russen afgeslagen, maar de Oekraïense strijdkrachten claimen Hostomel heroverd te hebben op de Russen.
- In Kiev geldt sinds gisterenavond 22.00 uur een avondklok. Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) zijn al ruim 100.000 mensen hun huis ontvlucht. Duizenden Oekraïners zouden inmiddels een van de westelijke landsgrenzen zijn overgestoken op zoek naar veiligere oorden.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij over Oekraïne:
- Zelenski meldde vannacht dat ‘saboterende Russische troepen’ zijn gearriveerd in hoofdstad Kiev. De Russische troepen zouden zich inmiddels in het noorden van de stad bevinden, op zo’n negen kilometer van het parlementsgebouw. Gedurende de nacht waren zware explosies in Kiev te horen en te zien op beelden.
- De president kondigde een algehele mobilisatie in zijn land af. Het ministerie van Defensie in Oekraïne doet een oproep aan het hele volk om mee te helpen met de oorlog. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet uit. De aanmeldingsprocedures voor nieuwe militairen zijn versoepeld. Het tonen van een paspoort is voldoende.
- Wereldwijd is geschokt gereageerd op de Russische aanval. De Amerikaanse president Joe Biden heeft Poetin ervan beschuldigd ‘opzettelijk’ een ‘oorlog’ tegen Oekraïne te beginnen. Alleen Rusland is verantwoordelijk voor de daaruit voortvloeiende doden en menselijk lijden, zei Biden.
- President Zelenski pleit bij de Europese unie voor een VN-vredesmissie in zijn land. ‘Help het leger met wapens en munitie, steun een VN-vredesmissie’, schreef Zelenski vannacht op sociale media. Hij vraagt Rusland af te sluiten van betaalnetwerk Swift en een embargo op te leggen tegen Russische olie en gas.
- De EU-leiders zijn gisterenavond, tijdens een ingelaste top in Brussel, akkoord gegaan met een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. Die zullen ‘enorme en ernstige gevolgen’ hebben voor het land, stellen ze. Vooralsnog wordt Rusland niet uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift.
- Ook de Amerikanen en Britten hebben zware sancties afgekondigd. President Biden bevriest alle tegoeden van vier Russische banken. Ook blokkeert hij export van technologie naar Rusland en kunnen Russische staatsbedrijven niet meer aan Amerikaanse en Europese financiering komen.
- De Verenigde Naties maken zo'n 20 miljoen dollar uit het noodfonds vrij voor hulp aan Oekraïne. Dat geld wordt volgens Secretaris-generaal Guterres onmiddellijk vrijgemaakt voor humanitaire bijstand. De VN-voorman roept de Russische president Poetin op ‘in naam der mensheid’ zijn troepen terug te trekken.
- Zelenski is teleurgesteld in het standpunt van Europa en de Navo. ,,Ik heb 27 Europese leiders gevraagd of we bij de Navo mogen, maar niemand geeft thuis’’, zei hij in een online toespraak. De president wordt zelf als ‘belangrijk doelwit’ gezien, maar zegt niet van plan te zijn Kiev te verlaten.
- De Navo stuurt meer militairen en materieel naar de lidstaten in Oost-Europa die zich bedreigd voelen door Rusland. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg veroordeelt de Russische aanval. ,,Ondanks onze herhaalde waarschuwingen en onvermoeibare diplomatieke inspanningen, heeft Rusland de weg van agressie gekozen tegen een soeverein en onafhankelijk land”, zei Stoltenberg.
- In de landen rondom Oekraïne heerst grote bezorgdheid. Het leger van Polen is in de hoogste staat van paraatheid gebracht en Litouwen en Moldavië hebben de noodtoestand uitgeroepen. De landen in de regio vrezen een grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne.
- De EU zegt klaar te zijn voor de komst van Oekraïense vluchtelingen. ,,We zijn volledig voorbereid en ze zijn welkom”, zegt EC-voorzitter Von der Leyen. Onder meer Duitsland, Slowakije en Roemenië hebben toegezegd hulp te bieden. Polen opent langs de grens negen opvangcentra voor vluchtelingen.
- Het Rode Kruis en stichting Vluchteling hebben elk een girorekening geopend waarnaar Nederlanders geld kunnen overmaken voor voedsel, water en medische zorg aan Oekraïne en omliggende landen. Geld storten kan op giro 5125 (Rode Kruis) en giro 999 (Stichting Vluchteling).
Bekijk hieronder onze video's over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Staatssecretaris: ‘Als Oekraïners om huisvesting vragen, zullen wij hen opvangen’
-
PREMIUMReportage
Lachen van de stress in steeds natter Cherson: ‘Weer 12 centimeter erbij, het houdt niet op’
Hydroloog Lora Moesajin weet niet wat ze meemaakt. Elk half uur waadt ze door het wassende water in Cherson om met een peilstok het hoogteverschil te meten, sinds de Kakhovka-stuwdam 60 kilometer verderop bezweek. Per uur komt er 20 centimeter bij. ,,Het wil maar niet ophouden.” -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld. -
Climax in Antwerpse drugsoorlog: hoofdrechercheur opgepakt voor lekken aan criminelen
Een 43-jarige hoofdrechercheur van de Belgische politie is opgepakt op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie aan drugscriminelen. De man is na ondervraging vrijgelaten, maar voorlopig op non-actief geplaatst. De rechercheur van Marokkaanse afkomst kent het Antwerpse drugsmilieu als geen ander, maar dat bezorgt hem niet veel vijanden. Geruchten over lekken van info aan bevriende criminelen, doen al langer binnen het politieteam de ronde.Antwerpen
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
Intimidatie, verwoesting van erfgoed en willekeurige arrestaties: Russen voeren schrikbewind op de Krim
Oekraïne moet nog afwachten wat het wordt onder Russisch bewind, op de Krim weten ze het al: een schrikbewind, mensenrechtenschendingen en plaats maken voor Russen. Dat zegt EU-Buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Russische annexatie van het schiereiland in 2014. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.