De helft minder ‘gele hesjes’ de straat op

videoIn Frankrijk gingen vandaag opnieuw massaal demonstranten de straat op, al lag het aantal met 65.000 fors lager dan vorige week, toen er nog 125.000 Fransen protesteerden. In Parijs zette de politie traangas en waterkanonnen in om de ‘gele hesjes’ van de Champs-Elysées te verjagen, zodat de beroemde weg weer open kan voor verkeer. 

In de Franse hoofdstad werden zaterdag ongeveer achtduizend agenten ingezet om de rust en orde te bewaken. Het was de vijfde keer op rij dat de gele hesjes de straat op gingen tegen de verhoging van de brandstofprijzen en andere overheidsmaatregelen.  ,,Sinds de aanslag in Straatsburg is het rustiger, maar ik denk dat het aanstaande zaterdag en de daaropvolgende zaterdagen weer drukker zal worden”, aldus een betoger eerder vandaag op de Champs-Élysées. In totaal heeft de politie vandaag in Parijs 168 mensen gearresteerd. 

Ongeluk

Ook in België werd gedemonstreerd. Daar kwam een automobilist om het leven komen toen hij achterop een vrachtwagen reed bij een blokkade van de gele hesjes. Het ongeluk gebeurde bij de grens met Frankrijk, in het plaatsje Erquelinnes.

De ‘gele hesjes’ begonnen half november met protesten op knooppunten en rotondes tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Al snel groeiden de demonstraties uit tot bredere protesten tegen het beleid van president Macron. De demonstraties in Parijs leidden de afgelopen weken tot vandalisme en gewelddadige botsingen met veiligheidstroepen.

Volledig scherm
De Fransen gaan ook vandaag weer de straat op. Het is de vijfde zaterdag op rij dat in Frankrijk wordt gedemonstreerd. © AFP

Oproep

Mensen in heel Frankrijk protesteren al meer dan een maand lang in gele hesjes uit onvrede over het beleid van president Emmanuel Macron.  Hij is de boze landgenoten inmiddels tegemoetgekomen en beloofde onder meer een stijging van het minimumloon. De president deed vandaag nog een oproep tot ‘kalmte', ‘orde’ en ‘een terugkeer naar het normaal functioneren‘ van het land.

Nederland
In verschillende Nederlandse steden gingen vandaag ook demonstranten te straat op. In onder meer Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Maastricht, Enschede en Middelburg waren er tientallen tot soms meer dan honderd ‘gele hesjes’ aanwezig bij verschillende manifestaties. 

  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.