Een trots wapperende Union Jack voor een van de vernieuwde wijzerplaten van de Big Ben, die nog altijd grotendeels in de steigers staat.
Volledig scherm
Een trots wapperende Union Jack voor een van de vernieuwde wijzerplaten van de Big Ben, die nog altijd grotendeels in de steigers staat. © REUTERS

Deels gerenoveerde Big Ben luidt weer het nieuwe jaar in

De iconische Londense Big Ben zal woensdag om middernacht opnieuw het nieuwe jaar inluiden, voor het eerst sinds de inmiddels al twee jaar durende restauratie van de klokkentoren.

De 96 meter hoge Elizabeth Tower, zoals de klok van het Britse parlementsgebouw officieel heet, staat al twee jaar in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Onder meer de vier wijzerplaten worden vernieuwd, het ijzerwerk geschilderd en de stenen schoongemaakt en hersteld. 

In maart werd een deel van de bouwzeilen en steigers verwijderd. Toen bleek dat de voorheen zwarte cijfers en wijzers blauw zijn geverfd, de kleur die het volgens wetenschappers van origine had.

Sinds de renovatie in augustus 2017 begon, is de Big Ben grotendeels stil geweest. De klokken luiden voorlopig alleen voor speciale gelegenheden, zoals tijdens Remembrance Day op 11 november, als het Britse Gemenebest de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog herdenkt.

In de aanloop naar de jaarwisseling zal de klok enkele keren worden getest, zo liet het Britse parlement in een verklaring weten.

De 4 miljard pond (4,56 miljard euro) kostende renovatie van de Big Ben moet in 2021 voltooid zijn. Die kosten zijn niet alleen voor de toren, maar zijn het totale bedrag van de renovatie van het parlementsgebouw Palace of Westminster, waar de Big Ben deel van uitmaakt.

Big Ben is eigenlijk de naam voor de zwaarste van de vijf klokken. In de volksmond wordt de hele toren zo genoemd.

Big Ben in de steigers.
Volledig scherm
Big Ben in de steigers. © Getty Images
 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.