Robert Mueller.
Volledig scherm
Robert Mueller. © AFP

Democraten VS mogen Mueller-materiaal niet inzien

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Democratische parlementariërs voorlopig verhinderd toegang te krijgen tot vertrouwelijk materiaal van speciaal aanklager Robert Mueller in het Rusland-onderzoek. Mueller onderzocht de inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen en de rol die president Donald Trump daarin mogelijk speelde.

Twee lagere rechtbanken hadden functionarissen van het ministerie van Justitie opdracht gegeven om geredigeerde delen van Mueller's 448 pagina's tellende rapport te overhandigen, samen met onderliggende documenten. Hieronder vallen ook verklaringen die door betrokkenen zijn afgelegd tegenover een zogeheten grand jury, die tijdens niet-openbare zittingen oordeelt of het door de openbaar aanklager verzamelde bewijs voldoende bewijst dat er een misdaad is gepleegd. Deze verklaringen zijn gedeeltelijk zwartgelakt, volgens het Witte Huis om de getuigen de beschermen.

Een door de Democraten geleide commissie in het huis van Afgevaardigden zegt dat het materiaal hen zou helpen te bepalen of president Donald Trump de wet heeft overtreden door het onderzoek van de FBI en Mueller naar Russische inmenging te belemmeren. Het uiteindelijke rapport van Mueller vond tien gevallen van mogelijke belemmering van de rechtsgang, maar sprak zich niet uit over de vraag of Trump schuldig was aan obstructie.

De regering stelt echter dat een federale onderzoeksrechter niet bevoegd is om te bepalen of deze informatie openbaar mag worden gemaakt. Dergelijk materiaal van een grand jury is normaal gesproken verzegeld, maar volgens federale regels mag een rechter openbaarmaking toestaan voor 'gerechtelijke procedures'. De belangrijke juridische vraag is, of dat ook betrekking heeft op onderzoeken naar afzetting van de president.

Eerder hadden rechtbanken parlementariërs wel toegestaan materiaal in te zien tijdens de afzettingsonderzoeken van presidenten Richard Nixon en Bill Clinton. De Amerikaanse advocaat-generaal Noel Francisco heeft het Hooggerechtshof verzocht de uitspraak te herzien.

Het Hooggerechtshof geeft de regering tot 1 juni de tijd om formeel in beroep te gaan tegen die uitspraak. Als de rechters besluiten de zaak te horen, komt een definitieve uitspraak pas na de presidentsverkiezingen van 3 november. Als de rechters weigeren het beroep te behandelen, moet het materiaal worden overhandigd.

  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.