Demonstranten betogen bij het gerechtsgebouw van Glynn County in Brunswick, Georgia, om gerechtigheid te eisen voor de dood van Ahmaud Arbery.
Volledig scherm
Demonstranten betogen bij het gerechtsgebouw van Glynn County in Brunswick, Georgia, om gerechtigheid te eisen voor de dood van Ahmaud Arbery. © AP

Derde arrestatie om doodgeschoten zwarte hardloper in VS

De politie in de Amerikaanse staat Georgia heeft een derde man gearresteerd in verband met het doodschieten van Ahmaud Arbery op 23 februari. Het gaat om de 50-jarige William Bryan. Eerder werden de 64-jarige Gregory McMichael en zijn 34-jarige zoon Travis al opgepakt vanwege de misdaad.

De 25-jarige Arbery werd in februari doodgeschoten door oud-politieagent McMichael en zijn zoon. De nu aangehouden derde verdachte filmde alles. De zwarte Arbery was aan het hardlopen door zijn woonplaats toen hij werd aangevallen door het witte tweetal. De verdachten zeiden tegen de politie dat ze dachten dat Arbery een inbreker was. McMichael en zijn zoon werden niet aangehouden, noch aangeklaagd.

Op de videobeelden is te zien hoe de 25-jarige man letterlijk vecht voor zijn leven terwijl de twee mannen hem onder vuur nemen. Uiteindelijk stort Arbery ter aarde met een schotwond.

Recent doken de beelden van de moord op op sociale media, wat leidde tot veel boosheid en verontwaardiging over het uitblijven van arrestaties. Ook werden protestmarsen georganiseerd in de buurt waar Arbery werd omgebracht. Basketballer LeBron James was eveneens furieus en bemoeide zich met de zaak, gevolgd door andere beroemdheden als rapper Snoop Dogg en tennisster Serena Williams. Twee maanden na de fatale schietpartij werden de twee verdachten daarop alsnog aangehouden.

Betogers houden een protestmars in Brunswick voor de omgebrachte Ahmaud Arbery.
Volledig scherm
Betogers houden een protestmars in Brunswick voor de omgebrachte Ahmaud Arbery. © AP
  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.