Dierenorganisatie vindt viraal filmpje van chimpansee met smartphone verre van schattig

videoEen bekende dierenwelzijnsorganisatie roept mensen op twee keer na te denken voordat ze een apenfilmpje liken dat deze week viraal ging. In het ogenschijnlijk schattige filmpje is te zien hoe een chimpansee op een smartphone door Instagram scrollt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar zo mogen we dat nooit gaan zien, benadrukt het Jane Goodall Institute, dat opkomt voor het welzijn van primaten.

Het instituut, opgericht door primatoloog Jane Goodall, schrijft op zijn website dat het filmpje een verschrikkelijke weergave is van een gevangen jonge chimpansee. Dit soort video's geeft volgens het instituut de onterechte indruk dat chimpansees schattige huisdieren zijn. Daarnaast zouden de beelden bijdragen aan het grotere probleem van de illegale handel in mensapen. Er worden elk jaar 3000 mensapen uit het wild gestolen, valt te lezen in een rapport van de Verenigde Naties uit 2013.

Chimpansees kunnen bovendien flinke psychologische problemen krijgen als ze worden gebruikt voor entertainment. En dat terwijl ze een bedreigde diersoort zijn. Video’s als deze geven de indruk dat mensen gewoon met de apen kunnen interacteren, terwijl dat eigenlijk heel gevaarlijk zijn kan zijn. Er is een risico dat ziektes worden overgebracht en chimpansees zijn vaak sterker dan mensen en behoorlijk agressief.

Tot slot benadrukt het instituut dat het voor chimpansees normaal gedrag is om te spelen en gereedschap te gebruiken, maar dat het niet verstandig is om ze een telefoon te geven. Als ze in gevangenschap en in een onnatuurlijke omgeving worden gestimuleerd om atypisch gedrag te vertonen, kan dit schadelijke langetermijneffecten hebben voor de ontwikkeling van het dier. 

Volledig scherm
Chimpansees zijn sociale dieren en horen in het wild. © Shutterstock