Dit gebeurde er vannacht: Russen beschieten en hergroeperen, Biden spreekt lang met Zelenski
Oorlog OekraïneOndanks aanhoudende Russische beschietingen rond de steden Kiev, Mykolayiv en Marioepol zijn er Russische troepenbewegingen in het noorden van Oekraïne. Ongeveer een vijfde van de Russische troepen bij Kiev zou worden verplaatst.
Gisteren meldde het ministerie van Defensie in Moskou dat de troepen rond de Oekraïense hoofdstad zich hergroeperen. Andere eenheden graven zich juist in, blijkens Westerse satellietbeelden. Volgens Oekraïense militaire bronnen was dat hergroeperen al vooraf gepland en had het niets te maken met een mogelijk Russisch ‘gebaar’ van goede wil rond de vredesgesprekken in Turkije, eerder deze week.
Een deel van de Russische tanks trekt naar het noorden van Oekraïne en richting Belarus, aldus John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon. Maar volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie gaan deze Russische soldaten niet naar huis. Ze zullen later elders in Oekraïne worden ingezet, met name oostelijk van de rivier Dnjepr en in de regio Donbas. Moskou heeft bevestigd dat deze troepen zich in april gaan focussen op de ‘bevrijding’ van de separatistische gebieden in het oosten van het land. Verse troepen, waaronder ook huurlingen van de Wagnergroep, worden daarvoor gemobiliseerd.
Voor vanochtend hebben de Russen weer een tijdelijk staakt-het-vuren aangeboden voor de al weken omsingelde en zwaar gebombardeerde havenstad Marioepol, aldus verschillende Russische persagentschappen. Het Kremlin zou plannen hebben om na Loehansk en Donetsk een volgende ‘onafhankelijke volksrepubliek’ te laten uitroepen, deze keer in de zuidelijke stad Cherson, de enige grote stad die de Russen hebben veroverd. Middels een snel referendum willen de Russen zo ‘bestuurlijke controle’ over de stad regelen, zo melden Oekraïense bronnen. Berichten hierover kunnen niet worden gecontroleerd.
Vechten voor elke meter
De Oekraïense president Zelenski had het in zijn nachtelijke video ook over de Russische manoeuvres bij Kiev. Volgens hem was de Russische strategie vooral gewijzigd vanwege de taaie tegenstand van het Oekraïense leger. ,,Vrijheid kan niet slechter bewapend zijn dan tirannie”, zei de president in een nieuwe oproep aan het Westen om meer en betere wapens.
Zelenski zei dat de oorlog op een kantelpunt was gekomen. Hij sprak zijn woorden op straat, naast een regeringsgebouw met op de achtergrond een gewapende lijfwacht. ,,We hebben geen enkel vertrouwen in mooie verbale constructies (van Russische onderhandelaars). Er is de realiteit van het slagveld en voor ons is dat het belangrijkste. We zullen niets opgeven en vechten voor elke meter van ons land”, aldus de president die sprak van een ‘emotionele’ dag waarin hij onder meer langdurig had gesproken met de Amerikaanse president Joe Biden. De laatste had hem nog eens 500 miljoen dollar aan extra hulp toegezegd.
Zelenski reageerde ook op mensen die kennelijk kritiek hadden op de Oekraïense verdedigingsstrategie. ,,Je kunt aan het front zelf laten zien hoe het beter kan”, aldus de president, die eerder op de dag zei 122 hoge militaire onderscheidingen te hebben uitgereikt aan Oekraïense soldaten, waarvan 23 postuum.
Volgens Westerse inlichtingenbronnen zit het helemaal niet lekker tussen president Poetin en de top van zijn ministerie van Defensie. Poetin zou slecht worden geïnformeerd over de werkelijke situatie op het slagveld en met name over de vele logistieke problemen van de Russische strijdkrachten. Eerder werd al gemeld dat een aantal hoge Russische functionarissen huisarrest had gekregen of zou zijn gearresteerd vanwege mankementen in de Russische oorlogsmachine.
Volgens het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, Jeremy Fleming, was het moreel onder de Russische troepen slecht. Dienstplichtigen zouden soms zelfs orders weigeren op te volgen of hun eigen voertuigen onklaar maken om niet naar het front te hoeven. Te midden van de overwegend slechte communicatie zou de Russische luchtafweer een eigen vliegtuig hebben neergehaald, wist Fleming.
Zijn uitspraken sluiten volgens The New York Times aan bij informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten al eerder prijsgaven. Fleming ging niet in op details. Zo bleef onduidelijk waar Russische troepen het eigen toestel neergeschoten zouden hebben. De bewering van Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Russische president Vladimir Poetin verkeerd wordt geïnformeerd, klopt volgens Fleming: ,,Zijn adviseurs zijn bang hem de waarheid te vertellen”. De Britse inlichtingenbaas kondigde nieuwe Russische hackersoffensieven aan tegen landen die Oekraïne steunden.
De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland worden morgen digitaal voortgezet, aldus de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia. Oekraïne was volgens Arachamia graag opnieuw fysiek om de tafel gegaan, maar Rusland weigerde dit.
Ondertussen is de koers van de Roebel redelijk hersteld, ondanks de Westerse sancties op de Russische export. Dat zou komen doordat Rusland de rente heeft verhoogd. Verder wenst Moskou alleen nog in roebels te worden betaald voor zijn olie en gas. Ook dat zou de waarde van de flink gevallen Russische munt weer opstuwen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chris Christie brengt aantal Republikeinse presidentskandidaten op zes
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Met video
Van der Sloot verandert van gedachten en gaat uitlevering aan VS toch aanvechten
Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag alsnog geweigerd het document te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Vorige week zei Van der Sloots advocaat nog dat zijn cliënt de uitlevering niet zou aanvechten en naar Amerika wilde gaan. -
update
Paus Franciscus (86) weer opgenomen in ziekenhuis
Paus Franciscus (86) heeft woensdag een buikoperatie ondergaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk blijft naar verwachting meerdere dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming
Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd. -
Met video
Joran van der Sloot onder begeleiding FBI aangekomen in VS
Joran van der Sloot is onder begeleiding van de FBI aangekomen in de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.