Een van de schutters heeft het bloedbad 17 minuten lang live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook.
Volledig scherm
Een van de schutters heeft het bloedbad 17 minuten lang live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook. © SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Nieuw-Zeeland

De aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland hebben zeker 49 levens geëist. Ook raakten 48 mensen zwaargewond. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd. Zij repte van terroristische aanslagen die al een tijdje waren voorbereid. Dit weten we tot nu toe.

- Aan het begin van de middag (lokale tijd) drong een schutter de Al Noor-moskee in het centrum van Christchurch binnen, terwijl gelovigen bezig waren met het gebed. Daarbij werden 41 mensen gedood. 

- Later vond bij een moskee aan Linwood Avenue in Christchurch een andere schietpartij plaats. Zeven mensen kwamen hierbij om.

- Tientallen mensen raakten gewond. Onder hen zouden zich ook jonge kinderen bevinden. In het ziekenhuis is nog een van de gewonden overleden. 

- In het Christchurch Hospital werden er vrijdagavond plaatselijke tijd in twaalf operatiekamers nog hulp verleend aan de slachtoffers. Sommige hadden meerdere operaties nodig.

-  De slachtoffers zijn onder meer afkomstig uit Bangladesh (drie doden, vier gewonden), Pakistan (vijf vermist, vier gewonden) Turkije (drie gewonden) en Indonesië (een vader en zoon raakten gewond).

- De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak in een verklaring van ‘een van de zwartste dagen van Nieuw-Zeeland’. Ze noemde de aanslagen een ‘ongekende daad van geweld’. Volgens Ardern kunnen onder de slachtoffers vluchtelingen en migranten zijn. ,,Zij zijn wij. De dader heeft geen plaats in Nieuw-Zeeland.’’

-  De 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, die na de aanslag kon worden opgepakt, wordt verdacht van moord. Hij wordt morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris.

- Hij heeft het bloedbad 17 minuten lang live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook.  Te zien is hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten. De politie heeft opgeroepen de schokkende beelden niet te delen en probeert de opnames van de social media te laten verwijderen. Op Facebook is dat inmiddels gebeurd.

- Ook zette de man een manifest online. In het tientallen pagina’s lange document schrijft hij onder meer dat hij is geïnspireerd door de Noorse schutter Anders Breivik die in 2011 77 mensen doodde op het eiland Utøya. Ook Breivik schreef toen ook een zeer lang manifest. 

Een van de schutters heeft het bloedbad 17 minuten lang live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook.
Volledig scherm
Een van de schutters heeft het bloedbad 17 minuten lang live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook. © SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS

- Een van de vier verdachten die werden aangehouden is inmiddels vrijgelaten. Deze bleek niks met de aanslag te maken te hebben. De andere twee zitten nog vast. Zij worden op dit moment ondervraagd. De politie gaat er echter vanuit dat de Australiër alleen handelde.

- De aanslag is ‘zeer goed gepland’.

- De politie heeft opgeroepen uit voorzorg alle moskeeën in het land te sluiten. 

Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de auto’s van de verdachten.

Volledig scherm
© REUTERS