Dodental bij protesten in India loopt op tot negentien

Update/videoIn India zijn bij demonstraties zeker negentien mensen om het leven gekomen, zo heeft een ziekenhuisfunctionaris aan persbureau Reuters laten weten. Zo’n 200 mensen zouden in het ziekenhuis liggen, melden buitenlandse media. De protesten in de Indiase hoofdstad New Delhi zijn gericht tegen een omstreden burgerschapswet.

,,Sommige van de binnengebrachte mensen hadden schotwonden’', zo verklaarde Rajesh Kalra, afdelingshoofd in het Guru Teg Bahadur ziekenhuis.

Bij de demonstraties braken rellen uit tussen de duizenden voor- en tegenstanders van de nieuwe nationaliteitswet, die als racistisch wordt gezien. De wet premier Narendra Modi maakt het makkelijker voor mensen van religieuze minderheden die zijn gevlucht uit buurlanden Bangladesh, Pakistan en Afghanistan om de Indiase nationaliteit krijgen. De wet geldt voor ongedocumenteerde christenen, hindoes en sikhs, maar niet voor moslims. Na ondertekening van de wet in december braken er ook al rellen uit. Islamitische groeperingen en oppositiepartijen zien in de wet een poging van de hindoe-nationalistische regering om de 200 miljoen moslims in het land te marginaliseren. De politie zette traangas en rookgranaten in tijdens de protesten. 

De Amerikaanse president Donald Trump brengt momenteel een bezoek aan India. Maandag bezocht hij samen met first lady Melania de Taj Mahal. Gisteren stond een bezoek aan de hoofdstad en een staatsbanket met president Ram Nath Kovind op de agenda.

De Verenigde Naties noemden de wet eerder al ‘fundamenteel onrechtvaardig’.

De rellen in de hoofdstad New Delhi
Volledig scherm
De rellen in de hoofdstad New Delhi © Getty Images
De Amerikaanse president Donald Trump in New Delhi
Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump in New Delhi © REUTERS
  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.