Luther Jones.
Volledig scherm
Luther Jones. © AP

Drie jonge kinderen brandweerman omgekomen in vuurzee opvang

Drie jonge kinderen van een vrijwillige brandweerman uit de Amerikaanse stad Erie (Pennsylvania) zijn om het leven gekomen bij een uitslaande brand in een dagopvang. Volgens lokale media was Luther Jones onderweg naar wat later bleek een loos alarm, toen een paar kilometer verderop zijn dochters La’Myhia (8), Ava (4) en zoontje Luther (6) de dood vonden. Bij het drama kwamen in totaal vijf kleintjes om in leeftijd variërend van acht maanden tot zeven jaar. 

Volgens Joe Crotty, de brandweercommandant, is wat Luther Jones meemaakte ‘een ongekend, welhaast onvoorstelbaar drama’. Ook omdat de noodoproep waar de jonge vader op af ging, vals bleek te zijn terwijl een paar blokken verderop zijn inzet juist keihard nodig was. De ontroostbare vader gaf een korte verklaring aan de nieuwssite Weny in Erie. ,,Niemand wil zijn eigen kinderen begraven. Het is zó stil thuis. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze er niet meer zijn en ze me niet meer bellen als ze iets nodig hebben”, aldus de vader. 

Hij kan er nog steeds niet over uit dat hij de vuurzee in de kinderopvang niet kon blussen omdat hij elders nodig was. ,,Toen ik hoorde dat mijn collega's bezig waren met een brand, realiseerde ik me totaal niet dat mijn kinderen er betrokken bij waren. Pas na anderhalf uur viel het kwartje toen ik een telefoontje van de afdeling spoedeisende hulp in het ziekenhuis kreeg. Ze konden niets meer voor mijn kleintjes doen.”

In shock

De moeder van Jones’ drie omgekomen kinderen, Shevona Overton, is volledig in shock. Ze verloor door het drama niet alleen La’Myhia, Ava en Luther, maar ook zoontje Jaydan (negen maanden), geboren uit haar nieuwe relatie. ,,Ik ben een stuk van mezelf verloren dat nooit meer kan worden vervangen”, vertelde ze op een persconferentie. Ze noemt het ‘te vreselijk voor woorden’ dat haar vier kinderen zijn omgekomen. ,,Ik hield zielsveel van ze. De gedachte dat ze hebben gevochten voor hun levens, doet me pijn. Elke keer dat ik aan ze denk voel ik hun pijn en zie ik ze voor me in die brand.”

De Lawrence Park Volunteer Fire Department waar vader Luther Jones werkt, is via Facebook een inzamelingsactie begonnen om geld bijeen te krijgen voor de begrafenis van de vier kinderen. De donaties stromen inmiddels binnen en de ouders zijn daar ontzettend dankbaar voor. ,,Het verzacht een beetje het leed”, aldus de ouders. De collega's van Jones proberen hem zoveel mogelijk te steunen. ,,Ons hart is gebroken, we rouwen mee met het getroffen gezin en vragen iedereen voor de ouders te bidden en ze tijd te geven dit grote verlies te verwerken.”

Shevona Overton, de moeder, tijdens een persconferentie over de brand. Ze verloor bij de brand vier kinderen.
Volledig scherm
Shevona Overton, de moeder, tijdens een persconferentie over de brand. Ze verloor bij de brand vier kinderen. © AP