Druk op Europa om nu al sancties tegen Rusland te treffen, scheurtjes in Europese front
Europa staat onder steeds zwaardere druk om al een begin te maken met sancties tegen Rusland. Maar volgens EU-Buitenlandchef Josep Borrell en een ruime meerderheid van de lidstaten is het daarvoor nog te vroeg. Daarmee dreigen er scheurtjes te komen in het Europese front, dat juist zo nadrukkelijk eenheid wil uitstralen.
,,Het sanctiepakket is het effectiefst als we het boven de markt laten hangen”, aldus buitenlandminister Wopke Hoekstra na overleg met zijn Europese collega’s in Brussel. Voorstanders van een snellere aanpak wijzen op de agressie die Rusland al pleegt, onder meer met cyberaanvallen, de dreiging die uitgaat van de blijvend grote troepenmacht langs de Oekraïense grens, de toenemende confrontaties in Oost-Oekraïne en het feit dat Moskou permanent of in elk geval voor langere tijd troepen in Belarus wil houden.
,,We hoeven niet te wachten op een militaire aanval. De aanval op Oekraïne is al begonnen”, aldus de Litouwse minister Gabrielius Landsbergis. Hij legt zich neer bij de afwachtende houding van de meerderheid, maar vindt wel dat die zich te veel richt op een Russische invasie. ,,Wij zeggen: kijk naar meer dan dat, hou alles op tafel, want als de Russen doorkrijgen dat enkel een invasie de trigger is zullen ze alvast allerlei andere dingen gaan doen.”
Volgens Landsbergis is het ‘logisch’ dat de Baltische landen de sancties als eersten van stal willen halen: ,,Wij zijn de frontliniestaten.” Hij wil om die reden ook dat de Navo zorgt voor ‘een geloofwaardige verdediging’. Landsbergis en ook zijn Letse collega Edgar Rinkevics spreken openlijk van ‘de bezetting’ van Belarus, Hoekstra van ‘een hoogst ongemakkelijke situatie’.
Hoog tijd
Volgens de Roemeen Bogdan Aurescu is het hoog tijd dat Europa communiceert over de inhoud van zijn sanctiepakket. ,,Dat kan een belangrijk afschrikkend effect hebben.” Hoekstra vindt het juist verstandig het sanctiepakket ‘in de tas’ te houden, zodat Rusland er niet op kan anticiperen.
Volgens EU-buitenlandchef Borrell is het sanctiepakket wel klaar. ,,Ik roep de Raad bijeen zodra het moment daar is. Maar we blijven hopen dat dat moment niet komt.” Rusland heeft nog steeds geen finaal besluit genomen over een inval, zei hij, ‘maar de situatie is wel kritiek. Alles wat we hebben opgebouwd sinds de koude oorlog staat op de helling.’
De Oekraïense minister Dmytro Kuleba, uitgenodigd voor een gesprek, wil veel sterkere signalen dat Brussel agressie niet tolereert. ,,Door alvast met sancties te beginnen kan Europa laten zien dat het niet alleen over sancties praat, maar ze ook toepast.” Daarnaast, vindt hij, kan Europa Oekraïne veel massiever bijstaan in versterking van zijn defensie en cyberveiligheid. Borrell beloofde militaire training en meer steun tegen cyberaanvallen. De Raad keurde ook de eerder door de Europese Commissie voorgestelde 1,2 miljard macro-economische steun goed.
De ministers besloten los van de actuele dreiging nog wel tot sancties tegen drie Russische Doemaleden die gekozen zijn om de Krim te vertegenwoordigen, het in 2014 volgens het westen illegaal geannexeerde schiereiland aan de zuidkant van Oekraïne, en tegen de voorzitter en vicevoorzitter van de kiescommissie daar. Samen met 188 andere personen en 48 entiteiten die al eerder sancties kregen, worden hun tegoeden bevroren en krijgen zij een reisverbod.
EU stuurt noodhulp
Oekraïne heeft de EU gevraagd om materiaal en medische goederen te sturen die mogelijk nodig zijn in het geval van een Russische invasie of andere escalatie van de situatie. Vijf landen hebben direct gereageerd op de hulpaanvraag en sturen onder meer tenten, noodgeneratoren, latrines en een geavanceerde medische post waar vijfhonderd gewonden kunnen worden behandeld, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Slovenië en Roemenië waren de eerste die zich hebben gemeld met beschikbaar materiaal. Ook duizenden latex handschoenen, beschermende maskers, dekens, geneesmiddelen en duizenden liters ontsmettingsmiddel gaan richting Oekraïne. ,,We zijn volledig solidair met het Oekraïense volk, ook met concrete hulp”, zegt Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer). ,,Ik verwacht de komende dagen meer steun uit andere EU-landen.”
Bekijk hier onze video’s over de spanning tussen Rusland en Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
PREMIUM
Stad van Dmytro’s jeugd verwoest door damdoorbraak: ‘Alles is veranderd in schroot’
De Oekraïense journalist Dmytro Synyak bracht in zijn jeugd de zomervakanties door in Nova Kachovka. De damdoorbraak roept allerlei herinneringen bij hem op. ,,Ik maakte er duizend zandkastelen.” -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
met video
Diploma-uitreiking eindigt in bloedbad, twee doden en vijf gewonden na schietpartij in de VS
Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Richmond (Virginia) zijn dinsdag twee mensen om het leven gekomen en vijf anderen gewond geraakt. De schoten werden gelost in het centrum van de stad na afloop van een diploma-uitreiking van een middelbare school.
-
UPDATE
Kremlin: Nog te vroeg voor een top tussen Biden en Poetin
-
-
-
Na KLM en Lufthansa stopt nu ook Air France met vliegen op Oekraïne
Air France stopt vanaf dinsdag met vluchten tussen Parijs en Kiev. De Franse luchtvaartmaatschappij neemt die beslissing vanwege de oplopende spanningen in Oekraïne. KLM, de zustermaatschappij van Air France, koos er vorige week al voor om niet meer naar het Oost-Europese land te vliegen. -
Oud-topman Italiaanse fabriek Eternit krijgt 12 jaar cel wegens asbest in bouwmaterialen
Een oud-directeur van een Italiaanse fabriek van Eternit is veroordeeld tot 12 jaar cel voor onvrijwillige doodslag, melden Italiaanse media. Stephan Schmidheiny, een Zwitserse zakenman, stond terecht voor de dood van 392 mensen in de omgeving van het noordwestelijke stadje Casale Monferrato, waar hij tussen 1976 en 1986 directeur was van de belangrijkste Eternit-fabriek van het land.