Volledig scherm
Josh Bratchley kwam eergisteren vast te zitten in grottensysteem Mill Pond Cave in Amerika. © REUTERS

Duiker Thaise grot nu zelf van de dood gered

Hij was een van de helden die de voetballertjes die vastzaten in een Thaise grot bevrijdde, maar nu had de Britse duiker Josh Bratchley zélf hulp nodig. Brachtley dankt zijn leven aan zijn eigen koelbloedigheid en aan zijn collega Edd Sorenson, een internationaal geroemde reddingsduiker.

Bratchley kwam eergisteren vast te zitten in het grottensysteem Mill Pond Cave bij Gainesboro, zo’n 100 kilometer van het Amerikaanse Nashville. Bratchley was daar een paar dagen met een klein team om de grotten in kaart te brengen. De andere duikers sloegen dinsdag even na middernacht alarm. Bratchley was niet meer uit de ondergrondse gangen gekomen en zelf konden ze hem niet meer vinden.

De bekende reddingsduiker Edd Sorenson uit Florida werd overgevlogen. Sorenson vreesde het ergste, omdat de zichtbaarheid onder water nul is en de temperaturen erg laag zijn. ,,Meestal zijn mensen bij zulke reddingen hysterisch in paniek, wat het voor mij erg gevaarlijk maakt”, aldus Sorenson. Maar Bratchley noemde hij een ‘volleerde professional’.

Lijkzakken

Sorenson slaagde erin Bratchley in veiligheid te brengen. De Brit had na afloop zelfs geen medische verzorging nodig. Sorenson reageerde opgelucht: ,,Mensen altijd maar in lijkzakken afvoeren is geen pretje. Als je dan eens iemand levend kan bovenhalen, geeft dat een uitzonderlijk gevoel.”

Bratchley had vlak daarvoor het grottensysteem al eens verkend en wist zo gelukkig waar zich de noodzakelijke luchtzakken bevonden. Sorenson vond hem vrij snel op de plaats waar hij hem hoopte te vinden. Bratchley had maar een verzoek na zijn opmerkelijke redding: een heerlijke pizza.

  1. EasyJet houdt depressieve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    EasyJet houdt depressie­ve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft een piloot tijdelijk op non-actief gesteld nadat hij in een WhatsAppgroep voor collega's had gemeld dat hij zijn ‘volstrekt zinloze leven’ wilde beëindigen. Geschrokken collega's lichtten zijn baas in, waarna de directie besloot dat hij voorlopig geen passagiersvliegtuigen mag besturen. De gezagvoerder mag pas weer achter de stuurknuppel als hij in therapie is geweest.
  2. Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complottheorieën?

    Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complotthe­o­rieën?

    Brazilianen in het Amazonegebied kuchen in de rook vanwege de ergste bosbranden sinds tijden. De Braziliaanse president Bolsonaro zorgde voor internationale verbijstering met zijn suggestie dat niet boeren en grondspeculanten, maar internationale natuurbeschermingsorganisaties (ngo's) achter de branden zitten. Hij vermoedt opzet om zijn economische beleid zwart te maken. Vijf vragen over de huidige situatie in de Amazone