Volledig scherm
© Thinkstock

Duitse burgemeester voelt zich zó bedreigd dat hij een schietwapen wil

De burgemeester van het Duitse Kamp-Lintfort, een half uur rijden van Venlo, voelt zich zodanig bedreigd dat hij een schietwapen wil dragen. De lokale politie wil hem echter geen wapenvergunning geven. Daarom stapt Christoph Landscheidt (SPD) nu naar de rechter.

,,Door talrijke ervaringen, voorvallen en gevaarlijke gebeurtenissen in het recente verleden heb ik tijdens mijn werk en privé concrete situaties meegemaakt waarin hulp van de politie niet tijdig mogelijk zou zijn geweest", schrijft Landscheidt in een verklaring op de website van de gemeente Kamp-Lintfort, een stadje van ruim 30.000 inwoners in Noordrijn-Westfalen. 

De burgemeester heeft de wapenvergunning aangevraagd voor dit soort noodweersituaties, om bij aanvallen tegen zichzelf of zijn familie niet kansloos te zijn. Landscheidt schrijft niet als een soort  Texaanse sheriff met duidelijk zichtbaar wapen over straat te willen gaan. ,,Dat is absurd en tegen de wet.” 

De kiem van de bedreigingen ligt in de Europese verkiezingen van vorig jaar mei. Landscheidt liet toen plakkaten van de extreemrechtse partij Die Rechte verwijderen, omdat ze als racistisch en minachtend waren bestempeld en de openbare orde in gevaar zouden kunnen brengen. Sindsdien zegt Landscheidt constant te maken te hebben met bedreigingen uit extreemrechtse hoek. 

Vanmiddag zullen Die Rechte in Kamp-Lintfort protesteren tegen het voornemen van de burgemeester om zich te gaan bewapenen. Ook is er een grote tegendemonstratie aangekondigd.

Dreigingsniveau

De lokale politie wees de aanvraag van Landscheidt voor een wapenvergunning af, omdat ze het dreigingsniveau minder hoog inschatten dan de burgemeester zelf. Daarom wendt hij zich nu tot de rechtbank in Düsseldorf om zich alsnog te kunnen bewapenen. Voor eind januari zal de zaak worden behandeld.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Protest tegen rechts-extreem geweld in Hamburg, na de moord op CDU-politicus Walter Lübcke. © EPA

Zijn verzoek maakt in Duitsland veel discussie los. Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken in Noordrijn-Westfalen, heeft zich uitgesproken tegen het bewapenen van gezagsdragers als Landscheidt. Dat geldt ook voor de burgemeester van Altena, Andreas Holstein, die een aanval met een mes overleefde. Maar er is ook steun. Ibrahim Yetim, die namens de SPD in het deelstaatsparlement van Noordrijn-Westfalen zit, zegt in de General Anzeiger. ,,De rechtsen worden steeds agressiever. Vooral bij gemeentepolitici groeit de zorg of er wel genoeg bescherming voor henzelf en hun familie voorhanden is.”

Gewelddadigheden

De laatste jaren zijn in Duitsland steeds meer dan duizend rechts-extremistische gewelddadigheden per jaar geteld, met een ‘hoogtepunt’ in 2016 (1600). In 2017 woonden er 24.000 rechts-extremisten in Duitsland, aldus regeringscijfers. Een meerderheid van hen (12.700) verklaarde zich bereid geweld te gebruiken.

Vorig jaar werden onze oosterburen opgeschrikt door de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke. Hij werd voor zijn huis in het hoofd geschoten door rechts-extremist Stephan E. 

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’