Volledig scherm
Foto ter illustratie. © stock

Duitse gemeentes zien niks in totaal vuurwerkverbod

Als het aan de Duitse gemeentes ligt, komt er ook in Duitsland geen landelijk vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw. De voorzitter van de vereniging van Duitse gemeentes DStGB zegt tegen de Neue Osnabrücker Zeitung dat het afsteken van vuurwerk door particulieren een uitdrukking is van ‘levensvreugde’ en daarom niet algeheel verboden mag worden.

Volgens voorzitter Gerd Landsberg helpen verboden en beperkingen de maatschappij niet verder. Hij vindt dat de nadruk moet liggen op het verantwoordelijk gebruik van vuurwerk door mensen. Duitse gemeentes mogen momenteel zelf grotendeels bepalen waar en wanneer vuurwerk afgestoken mag worden.

Landsberg reageert in de krant op een actie van een milieuorganisatie die in meer dan dertig Duitse steden om een vuurwerkverbod heeft gevraagd vanwege de luchtvervuiling die het afsteken veroorzaakt. Volgens Landsberg is het vooral verstandig om als stad te investeren in de infrastructuur, omdat verkeer een grotere vervuiler is.

In Nederland willen zeker twaalf grote gemeenten aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Het gaat onder meer om Amsterdam en Utrecht. Ook kleinere plaatsen als Oegstgeest en Borne hebben laten weten te gaan experimenteren met de speciale zones. Zowel de politie als veel burgemeesters zouden het liefst zien dat er een landelijk verbod komt op consumentenvuurwerk.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”