Volledig scherm
© ANP

Duitse piloten weigerden 222 keer uitzetting van migranten

Duitse piloten weigeren regelmatig mee te werken aan de deportatie van uitgewezen asielzoekers of vluchtelingen. Dat melden Duitse media vandaag op basis van cijfers die de overheid heeft vrijgegeven. In totaal gaat het tot en met september van dit jaar al om 222 gevallen.

Quote

Het besluit een passagier niet te vervoeren ligt uiteinde­lijk bij de piloot en is een individue­le afweging.

Lufthansa-woordvoerder Michael Lamberty

De meeste van deze gevallen, in totaal 143, deden zich voor op de luchthaven in Frankfurt. In Düsseldorf werden nog eens 40 deportaties voorkomen.

Lufthansa-woordvoerder Michael Lamberty verklaart dat er bij de meeste vluchtelingen die teruggevlogen worden geen problemen zijn. Het Duitse federaal kantoor voor vluchtelingen en migranten biedt mensen die vrijwillig naar het land van herkomst willen gaan een financiële vergoeding.

,,Mensen hebben een geldig ticket en je wordt behandeld als een normale passagier. De federale politie verlaat het vliegtuig ook voor vertrek en begeleidt de mensen niet tijdens de vlucht", zegt Lamberty.

Eigen afweging

De woordvoerder ging ook in op de manier waarop soms vluchten geweigerd worden. ,,Het besluit een passagier niet te vervoeren ligt uiteindelijk bij de piloot en is een individuele afweging. Als hij de indruk heeft dat de situatie bij een deportatie uit de hand kan lopen moet hij weigeren zo'n passagier te vervoeren." 

In heel Duitsland wonen zo'n 230.000 'uitreisplichtigen'.