Volledig scherm
Mazelen © Shutterstock

Duitsland maakt inenting tegen mazelen verplicht

Duitsland gaat ouders verplichten hun kinderen in te enten tegen mazelen. De Bondsdag keurde vandaag een voorstel goed van minister Jens Spahn van Volksgezondheid dat in maart 2020 van kracht moet worden.

Duitse ouders die hun kinderen na 1 maart 2020 naar een kinderdagverblijf of school willen sturen, moeten dan eerst aantonen dat hun kind is ingeënt tegen de mazelen. Overtreders hangt een boete boven het hoofd van 2500 euro.

Bij kinderen die al naar school of de opvang gaan, moet voor 31 juli 2021 worden aangetoond dat ze al mazelen hebben gehad of dat is voldaan aan de inentingsplicht. Die geldt ook voor medewerkers van scholen, kinderopvangcentra, medische instellingen en asielzoekerscentra.

Minister Spahn zegt dat de wetgeving is bedoeld om kinderen te beschermen tegen de uitermate besmettelijke ziekte. Dit jaar zijn volgens cijfers van het Robert Koch Instituut ruim 500 besmettingen met de mazelen gemeld in Duitsland.

Inentingsplicht

Ook in Nederland is een levendige discussie gaande over het verplicht stellen van vaccinaties. Zo deed D66 recentelijk een voorstel dat inhield dat kinderopvangcentra een wettelijke keus moeten krijgen of ze kinderen weigeren die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat voorstel kreeg steun van een Kamermeerderheid.

Zo gebruik je de nieuwe AD-app: