Duitsland pakt rechts-extremisten op die mogelijk een gewelddadige staatsgreep wilden plegen
Met videoDe Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend de Bondsdag, het Duitse parlement, te bestormen en parlementariërs te gijzelen. Onder de ruim vijftig verdachten zijn oud-Bundeswehr-soldaten, een oud-parlementariër en een bekende prins.
De 25 opgepakte mensen worden ervan verdacht lid te zijn van de terroristische organisatie Rijksburgerbeweging, met als doel de bestaande rechtsorde in Duitsland omver te werpen en te vervangen voor hun eigen staatsvorm, aldus de openbaar aanklager. Het zou gaan om mensen die geloven in complottheorieën van onder meer QAnon.
Volgens hoofdaanklager Peter Frankwilde de extreemrechtse splintergroepering de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.
Onder de arrestanten is een Russisch staatsburger, die samen met twee anderen wordt verdacht van steun aan de organisatie. Een andere vermoedelijke leider is de 71-jarige Heinrich XIII Prinz Reuss, die van plan zou zijn geweest om de leider van een nieuwe regering te worden. Er zou al een volledig schaduw-kabinet klaarstaan.
22 arrestanten, allen met Duits paspoort, zouden lid zijn van de terroristische groep. Duitse media weten dat het onder meer gaat om een Berlijnse rechter en oud-parlementariër Birgit Malsack-Winkemann van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). AfD-partijleider Tino Chrupalla zegt het nieuws alleen via de media te hebben gehoord en heeft ‘volledig vertrouwen in de autoriteiten’, zegt hij in en kort statement.
Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, in Oostenrijk en Italië. Onder leiding van de eveneens gearresteerde Rüdinger v. P. zouden enkele leden van de Rijksburgerbeweging militaire training hebben gehad.
Grootste operatie in de Bondsrepubliek
Bij de arrestaties vanmorgen waren ongeveer 3000 agenten betrokken. Zij deden invallen op 130 locaties in elf van de zestien deelstaten. Volgens dagblad Der Spiegel zou onder meer de kazerne van de Duitse speciale eenheid KSK zijn doorzocht. In het verleden is deze eenheid vaker in het nieuws geweest vanwege betrokkenheid bij rechts-extremisme. De krant Zeit weet dat een voormalig commando is opgepakt.
De grootschalige operatie geldt als een van de grootste anti-terreuroperaties in de moderne Bondsrepubliek. Afgelopen maanden hebben Duitse autoriteiten de operatie stapsgewijs uitgebouwd door telefoongesprekken af te luisteren, personen op straat te volgen en op het internet, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung.
,,De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats”, laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten. In elf deelstaten vinden invallen plaats, op meer dan honderd locaties. Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten.
Rijksburgerbeweging erkent Duitsland niet
Het gevaar uit rechts-extremistische hoek is al decennia een groot probleem voor autoriteiten in Duitsland en lijkt sinds de coronacrisis, die veel complotdenkers in deze hoek dreef, almaar toegenomen. Complotdenkers mengen zich tijdens demonstraties geregeld met rechtsextremisten. In maart van dit jaar werden vier Duitsers gearresteerd omdat ze gezondheidsminister Karl Lauterbach wilden ontvoeren.
De Rijksburgerbeweging bestaat al jaren en erkent de Bondsrepubliek Duitsland niet. Leden vinden dan ook dat de Duitse wetten niet op hen van toepassing zijn en veel van hen weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen. De groep is in maart 2020 verboden. De Duitse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt. Onder hen zijn neonazi’s, complotdenkers en wapenliefhebbers.
Als het aan de Rijksburgers ligt keert Duitsland terug naar de grenzen en het staatsmodel van het oude Duitse Rijk in 1871, van vlak na de eenwording van het land, zo schrijft Tageschau.
In 2016 kwam de groep twee keer in het nieuws om aanvallen tegen de politie. In oktober werd een agent doodgeschoten in Beieren. In november van dat jaar bespoot een lid in de plaats Sögel zes politieagenten met pepperspray.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Russische legerofficier: ‘Onze troepen hebben Oekraïners gemarteld’
Russische soldaten hebben Oekraïense mannen gemarteld in de oorlog, zegt Konstantin Jefremov, een voormalige Russische legerofficier in een interview met de BBC. De gevangenen werden onder meer beschoten tijdens een ondervraging en werden bedreigd met verkrachting. Volgens de BBC is Jefremov de hoogste officier die hier tot dusver openlijk over heeft gesproken. -
Hoger beroep
Surinaams OM eist 20 jaar cel en directe gevangenname Bouterse om Decembermoorden
Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste in het gerechtsgebouw in Paramaribo ook directe gevangenneming van de oud-president als hij wordt veroordeeld. -
Het kan -8 graden worden... in Marokko
Een deel van Marokko krijgt deze week te maken met ijskoude taferelen. Na Nederland volgt nu het Noord-Afrikaanse land met een code oranje-waarschuwing wegens sneeuwval. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUMMatteo Messina Denaro
Hoe kon Siciliaanse maffiabaas 30 jaar onderduiken? Politie onderzoekt hulpje, minnares en oude vlam
Maffiabaas Matteo Messina Denaro zit inmiddels alweer twee weken in de extra beveiligde gevangenis in L’Aquila, centraal-Italië. Het politieonderzoek naar zijn dertig jaar lange onderduik gaat gestaag door. -
-
-
Via deze kunstgrepen blijft technologie uit het Westen naar Rusland stromen ondanks sancties: ‘Russische raketten zitten vol westerse onderdelen’
De Russische wapenindustrie is onderhevig aan zware westerse sancties. Maar toch draaien de fabrieken op volle toeren en slaagt Moskou er nog steeds in om nieuwe tanks en raketten produceren. Het Oekraïense leger blijft bovendien westerse elektronische componenten ontdekken in wapens die door Russische soldaten aan het front zijn achtergelaten. Hoe is dit mogelijk? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.